Knådfritt dinkelbröd

Inga konstigheter, bara mjöl, vatten och salt. Det här receptet kräver varken degblandare eller starka armar men däremot tid till att passa degen.

Du behöver

Kväll

  • 50 g rågsurdeg
  • 150 g rågmjöl
  • 200 g kallt vatten

Morgon

  • 550 g ljummet vatten
  • 360 g fullkornsdinkelmjöl
  • 480 g vetemjöl
  • 15 g salt

Gör så här:

Kväll

Rör samman ingredienserna i en stor bunke, täck med bakduk. Låt vila cirka 8 timmar.

 

Morgon

Blanda ner det ljumna vattnet i surdegen från kvällen innan. Rör ner dinkelmjöl och därefter salt och vetemjöl. Rör tills allt blandats ordentligt. Täck med bakduk och låt vila i 45 minuter. Ta därefter tag i degen och dra ut en bit, vik sedan in mot mitten av bunken. Fortsätt så tills kanterna runt hela bunken har vikts in till mitten. Låt vila ytterligare 45 minuter, upprepa, och gör om detta en gång till så att degen har vikts sammanlagt tre gånger. Låt sedan jäsa i 1 timme. Mjöla två bakdukar ordentligt med dinkelmjöl. Dela degen i två delar och stjälp upp en på varje bakduk. Dra ut till en kvadrat och vik samman från alla fyra sidor till ett paket. Slå bakduken löst om. Låt jäsa cirka 75 minuter. Sätt under tiden ugnen på 225 grader med en plåt i mitten.

Lägg över bröden på bakplåtspapper på en sval plåt. Låt dem glida in på den heta plåten och grädda först i 225 grader i 15 minuter. Sänk värmen till 175 grader och grädda i ytterligare cirka 25 minuter.


Recept och foto: Peppar och salt



Morotskaka

Modern klassiker står sig på kakfatet

Inget fik med självaktning saknar morotskaka! Baka din egen morotskaka i långpanna så räcker det till alla gäster.

Kär kaka har många recept… Morotskaka är något av en klassiker på många fikabord. Söt och saftig kaka med drag av pepparkaka och täckt av färskost med citron. Lättbakad dessutom. Inte konstigt att den är populär!
Till våra favoritrecept hör klassisk morotskaka och morotskaka med lime – båda har den rätta mixen av sött, citrus och kryddor!
Morotskakan kan varieras i det oändliga – från apelsinmorotskaka med mörk choklad, till glutenfri morotskaka och morotskaksmuffins! Eller så bakar du vårt senaste recept på morotskaka i långpanna. En saftig och kryddig kaka som räcker till riktigt många, sötsugna fikagäster. Länge leve rotfrukterna!

 morotskaka.com

Julgodis

Hemgjort julgodis

Bästa julgodiset är hemgjort, snyggt som gåbortspresent eller på ett överdådigt gottebord till jul. Och enkelt att göra - som nougatgodis med hasselnötter!

julgodisrecept.se

Lättlagat

Snabbmat

Snabblagat måste inte vara halvfabrikat. Gör en snabb omelett och du har middag på nolltid.

omelettrecept.se


Halloween

Dags för Halloweenfest!

I helgen blir det Halloweenfirande! Snygg och spöklik cheesecake med hallon är perfekt att bjuda på.

Visst kräver en cheesecake lite förberedelser, men det är den värd! Om tiden är knapp kan en lakritskladdkaka med krossad turkisk peppar passa bättre. Visst hör lakrits och Halloween ihop? Lakrits är också smaksättningen på det bästa hemgjorda Halloweengodiset: lakritskola. Gör förresten i ordning en stor bålskål med blodröd bål när festen är på gång. Härlig och hemsk Halloween önskas alla läsare!

 halloweenrecept.se


Pepparkakor

Klassiskt hela julen! Riktigt goda, hembakta pepparkakor...

Snabba scones

Grahamscones. Snabbaste vägen till nybakat stavas scones. Här med lite grövre mjöl och mycket smak!
Prenumerera direkt! Gratis!

Glace au four

Glass i ugn? Javisst! Glass, bär och ett täcke av nygräddad, mjuk maräng. En otrolig efterrätt i all enkelhet.
Under portalen Peppar och salt samlas Magnus Carlstedts uppskattade receptsajter. Webbplatserna når nu en mångmiljonpublik med mer än 100 000 unika besökare i veckan.

Läs mer ...