Knådfritt dinkelbröd

Inga konstigheter, bara mjöl, vatten och salt. Det här receptet kräver varken degblandare eller starka armar men däremot tid till att passa degen.

Du behöver

Kväll

  • 50 g rågsurdeg
  • 150 g rågmjöl
  • 200 g kallt vatten

Morgon

  • 550 g ljummet vatten
  • 360 g fullkornsdinkelmjöl
  • 480 g vetemjöl
  • 15 g salt

Gör så här:

Kväll

Rör samman ingredienserna i en stor bunke, täck med bakduk. Låt vila cirka 8 timmar.

 

Morgon

Blanda ner det ljumna vattnet i surdegen från kvällen innan. Rör ner dinkelmjöl och därefter salt och vetemjöl. Rör tills allt blandats ordentligt. Täck med bakduk och låt vila i 45 minuter. Ta därefter tag i degen och dra ut en bit, vik sedan in mot mitten av bunken. Fortsätt så tills kanterna runt hela bunken har vikts in till mitten. Låt vila ytterligare 45 minuter, upprepa, och gör om detta en gång till så att degen har vikts sammanlagt tre gånger. Låt sedan jäsa i 1 timme. Mjöla två bakdukar ordentligt med dinkelmjöl. Dela degen i två delar och stjälp upp en på varje bakduk. Dra ut till en kvadrat och vik samman från alla fyra sidor till ett paket. Slå bakduken löst om. Låt jäsa cirka 75 minuter. Sätt under tiden ugnen på 225 grader med en plåt i mitten.

Lägg över bröden på bakplåtspapper på en sval plåt. Låt dem glida in på den heta plåten och grädda först i 225 grader i 15 minuter. Sänk värmen till 175 grader och grädda i ytterligare cirka 25 minuter.


Recept och foto: Peppar och salt



Morotskaka

Modern klassiker står sig på kakfatet

Inget fik med självaktning saknar morotskaka! Baka din egen morotskaka i långpanna så räcker det till alla gäster.

Kär kaka har många recept… Morotskaka är något av en klassiker på många fikabord. Söt och saftig kaka med drag av pepparkaka och täckt av färskost med citron. Lättbakad dessutom. Inte konstigt att den är populär!
Till våra favoritrecept hör klassisk morotskaka och morotskaka med lime – båda har den rätta mixen av sött, citrus och kryddor!
Morotskakan kan varieras i det oändliga – från apelsinmorotskaka med mörk choklad, till glutenfri morotskaka och morotskaksmuffins! Eller så bakar du vårt senaste recept på morotskaka i långpanna. En saftig och kryddig kaka som räcker till riktigt många, sötsugna fikagäster. Länge leve rotfrukterna!

 morotskaka.com

Grilltips

Marinera mera!

Är grillen varm? En enkel marinad skiljer godkänt från grillfest!

helgmenyn.se

Bagels

Fyllda bagels

Den som vill vakna mjukt i helgen räcker upp en hand! Hembakade bagels fyllda med färskost gör frukost till fest.

bagelsrecept.se


Kyckling i curry

Långkok blir mustigt värmande grytor!

Glöm grytan på spisen och bjud på riktigt mustig currygryta!

God mat måste inte ta lång tid. Men klassiska långkok är utan tvekan bästa vägen till riktigt goda grytor. Och tvärtom mot vad man kan tro är långkok bekväm mat. När du har gjort för-beredelserna sköter maten sig själv på spisen. Dessutom går den ofta fint att förbereda en dag i förväg.
Klassiker som kalops eller en god nötköttsgryta med svamp behöver tid på spisen. Precis som långkokt älgfärsgryta. Eller ett nytt recept på en riktigt klassisk rätt: Höns eller kyckling i curry som får puttra länge. Bekväm bjudmat som smakar fantastiskt!

 grytrecept.se


Hembakat bröd

Finns det något som går upp mot doften av nybakat bröd? Satsa på ett gott surdegsbröd som passar både till mat och som frukostbröd.

Snabba scones

Grahamscones. Snabbaste vägen till nybakat stavas scones. Här med lite grövre mjöl och mycket smak!
Prenumerera direkt! Gratis!

Frukostbullar

Morotsbullar Saftiga frukostbullar med rivna morötter startar dagen på rätt sida.
Under portalen Peppar och salt samlas Magnus Carlstedts uppskattade receptsajter. Webbplatserna når nu en mångmiljonpublik med mer än 100 000 unika besökare i veckan.

Läs mer ...