Knådfritt dinkelbröd

Inga konstigheter, bara mjöl, vatten och salt. Det här receptet kräver varken degblandare eller starka armar men däremot tid till att passa degen.

Du behöver

Kväll

  • 50 g rågsurdeg
  • 150 g rågmjöl
  • 200 g kallt vatten

Morgon

  • 550 g ljummet vatten
  • 360 g fullkornsdinkelmjöl
  • 480 g vetemjöl
  • 15 g salt

Gör så här:

Kväll

Rör samman ingredienserna i en stor bunke, täck med bakduk. Låt vila cirka 8 timmar.

 

Morgon

Blanda ner det ljumna vattnet i surdegen från kvällen innan. Rör ner dinkelmjöl och därefter salt och vetemjöl. Rör tills allt blandats ordentligt. Täck med bakduk och låt vila i 45 minuter. Ta därefter tag i degen och dra ut en bit, vik sedan in mot mitten av bunken. Fortsätt så tills kanterna runt hela bunken har vikts in till mitten. Låt vila ytterligare 45 minuter, upprepa, och gör om detta en gång till så att degen har vikts sammanlagt tre gånger. Låt sedan jäsa i 1 timme. Mjöla två bakdukar ordentligt med dinkelmjöl. Dela degen i två delar och stjälp upp en på varje bakduk. Dra ut till en kvadrat och vik samman från alla fyra sidor till ett paket. Slå bakduken löst om. Låt jäsa cirka 75 minuter. Sätt under tiden ugnen på 225 grader med en plåt i mitten.

Lägg över bröden på bakplåtspapper på en sval plåt. Låt dem glida in på den heta plåten och grädda först i 225 grader i 15 minuter. Sänk värmen till 175 grader och grädda i ytterligare cirka 25 minuter.


Recept och foto: Peppar och salt



Plommontider

Plommon till godaste kakorna och sylt!

Mjuk plommonkaka är ett fint sätt att ta vara på höstens plommon. Prova ett nytt recept och gör en riktig höstfika!

Plommonen är mogna och vi vill såklart ta vara på all den goda frukten. Några burkar god plommonsylt är perfekt att ta fram till vinterns desserter eller kakbak. Vill du variera så smaksätt sylten och koka plommonsylt med kardemumma. Riktigt gott till vaniljglass!
Eller baka en mjuk plommonkaka av lite av all frukten. Ett nytt, gott och lättbakat recept som passar både till efterrätt och som lyxig fika. God höstkaka som passar med glass eller vaniljsås!

 kokasylt.se

Pajrecept

Bekväma pajer

Paj är latmat. Sköter sig själv i ugnen och kan lagas i förväg. Smart och gott!

pajrecept.se

Scones

Fruktscones

Scones är snabbakat och gott, både som fika och mellanmål. Prova ett nytt recept på små, smakliga fruktscones!

scones.se


Muffins

Räddningen i en veckad pappersform

När det plötsligt knackar på dörren är det skönt att ha en snabb fikalösning till hands. Kladdkakemuffins kan vara räddningen!

Snabbakade, enkla och oemotståndliga - muffins finns i många skepnader och fungerar alltid. Allt från morotskaka i muffinsform, via svartvinbärsmuffins till riktigt fullproppade nöt- och chokladmuffins som kan fresta de flesta.

Gör en maffig efterrätt på några minuter: klyv en chokladmuffin och fyll med vispad grädde och banan. Eller servera morotssconesmuffins med smör och apelsinmarmelad...

 bakakaka.se


Fisksoppa

Lyxig soppa för många. Flera sorters fisk och räkor förvandlar fisksoppan till en riktig festrätt!

Vegoparty

Vegetarisk som mättar. En riktigt matig vegosallad med massor av smak!
Prenumerera direkt! Gratis!

Surdegsbröd

Finaste limporna Blir höstens projekt surdegsbakning? Prova ett gott basrecept med råg.
Under portalen Peppar och salt samlas Magnus Carlstedts uppskattade receptsajter. Webbplatserna når nu en mångmiljonpublik med mer än 100 000 unika besökare i veckan.

Läs mer ...