Knådfritt dinkelbröd

Inga konstigheter, bara mjöl, vatten och salt. Det här receptet kräver varken degblandare eller starka armar men däremot tid till att passa degen.

Du behöver

Kväll

  • 50 g rågsurdeg
  • 150 g rågmjöl
  • 200 g kallt vatten

Morgon

  • 550 g ljummet vatten
  • 360 g fullkornsdinkelmjöl
  • 480 g vetemjöl
  • 15 g salt

Gör så här:

Kväll

Rör samman ingredienserna i en stor bunke, täck med bakduk. Låt vila cirka 8 timmar.

 

Morgon

Blanda ner det ljumna vattnet i surdegen från kvällen innan. Rör ner dinkelmjöl och därefter salt och vetemjöl. Rör tills allt blandats ordentligt. Täck med bakduk och låt vila i 45 minuter. Ta därefter tag i degen och dra ut en bit, vik sedan in mot mitten av bunken. Fortsätt så tills kanterna runt hela bunken har vikts in till mitten. Låt vila ytterligare 45 minuter, upprepa, och gör om detta en gång till så att degen har vikts sammanlagt tre gånger. Låt sedan jäsa i 1 timme. Mjöla två bakdukar ordentligt med dinkelmjöl. Dela degen i två delar och stjälp upp en på varje bakduk. Dra ut till en kvadrat och vik samman från alla fyra sidor till ett paket. Slå bakduken löst om. Låt jäsa cirka 75 minuter. Sätt under tiden ugnen på 225 grader med en plåt i mitten.

Lägg över bröden på bakplåtspapper på en sval plåt. Låt dem glida in på den heta plåten och grädda först i 225 grader i 15 minuter. Sänk värmen till 175 grader och grädda i ytterligare cirka 25 minuter.


Recept och foto: Peppar och salt



Glutenfria kakor

Godaste kakorna utan gluten

Glutenfritt är varken tråkigt eller torrt. Glutenfri nougatkaka slår de flesta i samma klass.

Det är lätt att baka bra, glutenfria chokladkakor. Speciellt kladdkakor brukar bli lyckade på glutenfri mix. Baka klassisk kladdkaka eller prova ett nytt recpet på glutenfri kladdkaka med nougat. Enkelt att lyckas med och riktigt gott som efterrätt eller finare fika.

Har du bakat glutenfria småkakor? Chokladkakor, jordnötskakor, havrekakor elller kanelskorpor är alla lättbakade och riktigt goda småkakor. Perfekt för alla som inte äter gluten. Och lika bra för alla andra!

 glutenfriarecept.se

Cheesecake

Citronkakan

Citronkräm och färskost förvandlar kakan till riktigt läcker efterätt! Prova en kall cheesecake med hemlagad lemoncurd till helgen!

cheesecake.nu

Scones

Pepparkaka

Scones är mer än ett snabbakat fikabröd. Prova pepparkaksscones!

scones.se


Pizza

Sportlovsmiddag? Pizza!

I sportlovstider smakar maten extra bra efter en dag i snön - och alla hurrar när det vankas pizza till middag!

Pizzabotten, ost och ... tomatsås? Nej, på en vit pizza skippar vi tomatsåsen och får en riktigt krispig botten, penslad med olivolja. Potatis i lövtunna skivor tillsammans med vitlök och färskost blir en elegant, snabblagad pizza. Pizza ai funghi ska förstås toppas med en nypa torkad svamp och smörfrästa champinjoner som gör smaken mustigare. För den som är mindre vågad av sig går capricciosa alltid hem!

 bakapizza.se


Hembakat bröd

Finns det något som går upp mot doften av nybakat bröd? Satsa på ett gott surdegsbröd som passar både till mat och som frukostbröd.

Snabba scones

Grahamscones. Snabbaste vägen till nybakat stavas scones. Här med lite grövre mjöl och mycket smak!
Prenumerera direkt! Gratis!

Surdegsbröd

Finaste limporna Blir höstens projekt surdegsbakning? Prova ett gott basrecept med råg.
Under portalen Peppar och salt samlas Magnus Carlstedts uppskattade receptsajter. Webbplatserna når nu en mångmiljonpublik med mer än 100 000 unika besökare i veckan.

Läs mer ...