Rågbröd med surdeg

Lättbakat grundbröd. Gott som frukostbröd!

Du behöver

Fördeg

  • 400 g vatten
  • 300 g rågsurdeg
  • 300 g grovt rågmjöl

Huvuddeg

  • 300 g vatten
  • 25 g jäst
  • 20 g rapsolja (2 msk)
  • 30 g honung (1 msk)
  • 300 g grovt rågmjöl
  • 800 g vetemjöl special
  • 12 g salt

Gör så här:

Dag 1,

Blanda ingredienserna till fördegen, täck med plast eller bakduk och låt den stå i rumstemperatur över natten.

Dag 2,

Blanda fördegen med jäst och kallt vatten. Rör i olja, honung och rågmjöl. Knåda i vetemjölet med degblandare eller hushållsassistent.
Knåda i 10 minuter. Tillsätt saltet och knåda ytterligare 5 minuter.

Låt degen jäsa till dubbel storlek i bunken, cirka 60 minuter.

Ta upp degen på mjölat bakbord och dela i fyra bitar. Forma till runda bitar och låt vila 10 minuter. Forma sedan till avlånga limpor. Låt jäsa på plåten till dubbel storlek, 40-60 minuter.

Värm ugnen till 250 grader.

Sätt in bröden och sänk värmen till 200 grader. Grädda i cirka 40 minuter.

Låt bröden svalna på galler.


Recept och foto: Peppar och salt, Magnus Carlstedt



Morotskaka

Modern klassiker står sig på kakfatet

Inget fik med självaktning saknar morotskaka! Baka din egen morotskaka i långpanna så räcker det till alla gäster.

Kär kaka har många recept… Morotskaka är något av en klassiker på många fikabord. Söt och saftig kaka med drag av pepparkaka och täckt av färskost med citron. Lättbakad dessutom. Inte konstigt att den är populär!
Till våra favoritrecept hör klassisk morotskaka och morotskaka med lime – båda har den rätta mixen av sött, citrus och kryddor!
Morotskakan kan varieras i det oändliga – från apelsinmorotskaka med mörk choklad, till glutenfri morotskaka och morotskaksmuffins! Eller så bakar du vårt senaste recept på morotskaka i långpanna. En saftig och kryddig kaka som räcker till riktigt många, sötsugna fikagäster. Länge leve rotfrukterna!

 morotskaka.com

Naketkorn

Nordiskt ris

Ris i all ära, men naketkorn är både gott och klart annorlunda!

veganrecept.se

Surdegsbröd

Hembakat med klass

Känslan av att ha bakat eget, riktigt gott bröd är fantastisk. Med bara mjöl, vatten, salt och lite jäst lyckas du med ljust surdegsbröd!

surdegsbrod.se


Morotskakor

Kakor som håller i längden

Saftiga morotskakor med glasyr finns i många smaker. Baka morotskaksmuffins med apelsinsmak!

På de flesta svenska caféer med självaktning kan man beställa morotskaka. Det är inte utan anledning! Rivna morötter gör kakan härligt saftig. Även rödbetor går bra att använda och resultatet blir en färgstark rödbetskaka som är extra god med citronglasyr.

Glöm bara inte bort den klassiska, kryddiga morotskakan - det är ett bakverk som håller i längden.

 morotskaka.com


Fisksoppa

Lyxig soppa för många. Flera sorters fisk och räkor förvandlar fisksoppan till en riktig festrätt!

Snabba scones

Grahamscones. Snabbaste vägen till nybakat stavas scones. Här med lite grövre mjöl och mycket smak!
Prenumerera direkt! Gratis!

Glace au four

Glass i ugn? Javisst! Glass, bär och ett täcke av nygräddad, mjuk maräng. En otrolig efterrätt i all enkelhet.
Under portalen Peppar och salt samlas Magnus Carlstedts uppskattade receptsajter. Webbplatserna når nu en mångmiljonpublik med mer än 100 000 unika besökare i veckan.

Läs mer ...