Surdegsbaguette med durumvete

Ett ljust, frasigt och smakrikt bröd som passar fint till mat och på en buffé. Perfekt bröd till många soppor!

Du behöver

Dag 1 (Kväll)

  • 50 g rågsurdegsgrund
  • 200 g vatten
  • 100 g durumvetemjöl

Dag 2 (morgon)

  • 10 g jäst
  • 600 g vatten
  • 400 g durumvete
  • 700 g vetemjöl special
  • 15 g salt

Gör så här:

Kväll, dag 1.
Blanda samman surdegsgrund, vatten och durumvetemjöl. Låt stå övertäckt i rumstemperatur med bakduk eller plastfolie över natten.


Morgon, dag 2.

Lös jästen i lite av vattnet. Blanda med degen från kvällen, resten av vattnet och durumvetet. Tillsätt vetemjölet lite i taget medan du knådar. Knåda i 10 minuter med degblandare. Tillsätt saltet mot slutet av knådningen. Låt degen jäsa till dubbel storlek, cirka 2 timmar.

Stjälp försiktigt upp degen på mjölat bakbord och dela den i 8 delar. Undvik att pressa ut luften ur degen utan vik istället ihop den och dra ut baguetterna. Lägg dem att jäsa på plåt med bakplåtspapper. Låt jäsa tills de nått dubbel storlek, cirka 2 timmar, gärna i en avstängd ugn tillsammans med en skål vatten.

Värm ugnen till 275 grader med en ugnsfast skål med vatten stående på botten. Sänk värmen till 250 grader och sätt in baguetterna mitt i ugnen. Grädda tills de fått fin färg, cirka 15-20 minuter. Låt baguetterna svalna på galler.


Recept och foto: Peppar och salt, Magnus Carlstedt



Morotskaka

Modern klassiker står sig på kakfatet

Inget fik med självaktning saknar morotskaka! Baka din egen morotskaka i långpanna så räcker det till alla gäster.

Kär kaka har många recept… Morotskaka är något av en klassiker på många fikabord. Söt och saftig kaka med drag av pepparkaka och täckt av färskost med citron. Lättbakad dessutom. Inte konstigt att den är populär!
Till våra favoritrecept hör klassisk morotskaka och morotskaka med lime – båda har den rätta mixen av sött, citrus och kryddor!
Morotskakan kan varieras i det oändliga – från apelsinmorotskaka med mörk choklad, till glutenfri morotskaka och morotskaksmuffins! Eller så bakar du vårt senaste recept på morotskaka i långpanna. En saftig och kryddig kaka som räcker till riktigt många, sötsugna fikagäster. Länge leve rotfrukterna!

 morotskaka.com

Bakabullar

Nybakat

Vad sägs om en nybakad kanelbulle till helgfikat? I stället för en mikrad från frysen...

bakabullar.se

Pajrecept

Helgmiddag

Nya, goda pajrecept! Gör en brie-och salamipaj som bjudmat.

pajrecept.se


Honung

Honung sätter smak

Jämfört med vitt socker smakar honung så mycket mer. Avgör själv med honungsbullar med aprikoser och pumpakärnor!

Honungens användningsområden är många. Såväl i honungsbullar som i chokladkaka höjer den smaken flera snäpp. Som pålägg till scones är honungen oslagbar - eller i honungsscones! I allt från dressing till lasagne via tomatsoppa hör honung hemma. Små mängder gör stor skillnad. Och inte smakar det sämre för att biodling bidrar till den biologiska mångfalden - smakrik måltid!

 frukostbullar.se


Hembakat bröd

Finns det något som går upp mot doften av nybakat bröd? Satsa på ett gott surdegsbröd som passar både till mat och som frukostbröd.

Snabba scones

Grahamscones. Snabbaste vägen till nybakat stavas scones. Här med lite grövre mjöl och mycket smak!
Prenumerera direkt! Gratis!

Frukostbullar

Morotsbullar Saftiga frukostbullar med rivna morötter startar dagen på rätt sida.
Under portalen Peppar och salt samlas Magnus Carlstedts uppskattade receptsajter. Webbplatserna når nu en mångmiljonpublik med mer än 100 000 unika besökare i veckan.

Läs mer ...