Surdegsbaguette med durumvete
Ett ljust, frasigt och smakrikt bröd som passar fint till mat och på en buffé. Perfekt bröd till många soppor!
Du behöver
Dag 1 (Kväll)
- 50 g rågsurdegsgrund
- 200 g vatten
- 100 g durumvetemjöl
Dag 2 (morgon)
- 10 g jäst
- 600 g vatten
- 400 g durumvete
- 700 g vetemjöl special
- 15 g salt
Gör så här:
Kväll, dag 1.
Blanda samman surdegsgrund, vatten och durumvetemjöl. Låt stå övertäckt i rumstemperatur med bakduk eller plastfolie över natten.
Morgon, dag 2.
Lös jästen i lite av vattnet. Blanda med degen från kvällen, resten av vattnet och durumvetet. Tillsätt vetemjölet lite i taget medan du knådar. Knåda i 10 minuter med degblandare. Tillsätt saltet mot slutet av knådningen. Låt degen jäsa till dubbel storlek, cirka 2 timmar.
Stjälp försiktigt upp degen på mjölat bakbord och dela den i 8 delar. Undvik att pressa ut luften ur degen utan vik istället ihop den och dra ut baguetterna. Lägg dem att jäsa på plåt med bakplåtspapper. Låt jäsa tills de nått dubbel storlek, cirka 2 timmar, gärna i en avstängd ugn tillsammans med en skål vatten.
Värm ugnen till 275 grader med en ugnsfast skål med vatten stående på botten. Sänk värmen till 250 grader och sätt in baguetterna mitt i ugnen. Grädda tills de fått fin färg, cirka 15-20 minuter. Låt baguetterna svalna på galler.