Rågbaguetter

Enkla baguetter med mycket rågsmak.

Du behöver

Kväll

  • 50 g rågsurdegsgrund
  • 200 g vatten
  • 120 g rågmjöl

Morgon

  • 10 g jäst
  • 600 g vatten
  • 15 g honung
  • 240 g rågmjöl
  • 900-1000 g vetemjöl special

Gör så här:

Kväll

Blanda samman surdegsgrund, vatten och rågmjöl. Låt stå övertäckt med bakduk eller plastfolie över natten.


Morgon

Lös jästen i lite av vattnet. Blanda med degen från kvällen, resten av vattnet, honung och rågmjöl. Tillsätt vetemjölet efter hand. Knåda i 10 minuter med degblandare. Tillsätt saltet mot slutet av knådningen. Låt degen jäsa till dubbel storlek, cirka 3 timmar.

Ta upp degen på mjölat bakbord och dela i 12 delar. Forma baguetter och lägg dem att jäsa på plåt med bakplåtspapper. Skåra dem några gånger snett över. Låt jäsa tills de nått dubbel storlek, cirka 2 timmar. Sätt ugnen på 275 grader. Ha gärna en oöm plåt i botten av ugnen där du häller en kopp vatten precis innan baguetterna ska gräddas för att få vattenånga i ugnen. Sänk värmen till 250 grader och sätt in baguetterna mitt i ugnen. Grädda tills de fått fin färg, cirka 12 minuter. Låt svalna på galler.


Om du vill kan du baka ut degen till limpor istället. Dela i så fall degen i 4 delar och rundriv, låt vila några minuter innan de formas till limpor. Skåra bröden och låt jäsa på plåt med bakplåtspapper. Sätt ugnen på 250 grader, sätt in bröden och sänk till 175 grader efter fem minuter. Grädda i ugnens nedre del sammanlagt cirka 40 minuter. Ställ gärna in en plåt med lite vatten även för limporna, men se till att vädra ugnen efter ungefär 15 minuter.


Recept och foto: Peppar och salt Recept och foto: Peppar och salt



Morotskaka

Modern klassiker står sig på kakfatet

Inget fik med självaktning saknar morotskaka! Baka din egen morotskaka i långpanna så räcker det till alla gäster.

Kär kaka har många recept… Morotskaka är något av en klassiker på många fikabord. Söt och saftig kaka med drag av pepparkaka och täckt av färskost med citron. Lättbakad dessutom. Inte konstigt att den är populär!
Till våra favoritrecept hör klassisk morotskaka och morotskaka med lime – båda har den rätta mixen av sött, citrus och kryddor!
Morotskakan kan varieras i det oändliga – från apelsinmorotskaka med mörk choklad, till glutenfri morotskaka och morotskaksmuffins! Eller så bakar du vårt senaste recept på morotskaka i långpanna. En saftig och kryddig kaka som räcker till riktigt många, sötsugna fikagäster. Länge leve rotfrukterna!

 morotskaka.com

Lyxfika

Bästa bakelsetipsen

Snabbaste bakelsen kan vara den godaste! Rulltårta fylld med romrussin blir lyxig helgfika.

bakakaka.se

Rostade tillbehör

Egna rotfruktschips till helgen

Det är ofta tillbehören som sätter gör måltiden till något extra. Hemgjorda rotfruktschips är lätt att göra och det perfekta tilltugget till soppa eller som fredagsmys.

helgmenyn.se


Salladstider

Lätt start på året

Efter jul och nyår med all mäktig mat känns det helt rätt att börja året med en sallad!

Ligger helgmaten ännu tung i magen? Eller börjar du bara längta efter lite lättare mat efter julen? Börja året med en god quinoasallad med bönor, caesarsallad, fetasostsallad eller kanske en kycklingsallad! Och skulle magen kurra är en varm soppa både gott, lättlagat och nyttigt! Vi föreslår klassiker som rödbetssoppa, krämig kycklingsoppa eller kanske potatis– och purjolökssoppa.

 salladsrecept.se


Hembakat bröd

Finns det något som går upp mot doften av nybakat bröd? Satsa på ett gott surdegsbröd som passar både till mat och som frukostbröd.

Snabba scones

Grahamscones. Snabbaste vägen till nybakat stavas scones. Här med lite grövre mjöl och mycket smak!
Prenumerera direkt! Gratis!

Surdegsbröd

Finaste limporna Blir höstens projekt surdegsbakning? Prova ett gott basrecept med råg.
Under portalen Peppar och salt samlas Magnus Carlstedts uppskattade receptsajter. Webbplatserna når nu en mångmiljonpublik med mer än 100 000 unika besökare i veckan.

Läs mer ...