Grovt bröd med russin och linfrönEtt saftigt bröd med skönt tuggmotstånd. Du behöverKväll
Morgon
Gör så här:Receptet ger 3 runda bröd.
Kväll Blanda samman surdegsgrund, råg- och grahamsmjöl och vatten. Låt stå övertäckt i rumstemperatur över natten.
Morgon Koka upp cirka 2 dl vatten och slå över rågkrosset. Låt stå i 5 minuter. Lös jästen i lite vatten, tillsätt sedan resten av vattnet, linfrön, russin och rågkrossblandningen. Rör ner råg- och grahamsmjöl och knåda sedan i vetemjölet, lite åt gången. Blanda i cirka 10-12 minuter i degblandare och tillsätt saltet mot slutet av knådningen. Låt jäsa i bunken till dubbel storlek, cirka 1 1/2-2 timmar.
Ta upp degen på mjölad yta. Dela i tre jämnstora bitar och rundriv. Lägg limporna på plåt med bakplåtspapper och skåra dem några gånger tvärs över. Låt jäsa i cirka 1 timme. Grädda i 200 graders ugnsvärme i cirka 30 minuter tills bröden fått fin färg och låter ihåliga när du knackar på undersidan.
Redaktionens kommentar
En bra fråga! Jag har alltid använt bakpulver själv. Prova dig fram till fullkomlighet! Surdeg är nog ingen höjdare just i havrekakor, det passar bättre till jäsdegar. Kanelbullar på surdeg är inte så dumt, till exempel...
MorotskakaModern klassiker står sig på kakfatet
Kär kaka har många recept… Morotskaka är något av en klassiker på många fikabord. Söt och saftig kaka med drag av pepparkaka och täckt av färskost med citron. Lättbakad dessutom. Inte konstigt att den är populär! ChokladbollarBaka de godaste chokladbollarna!
Ställ fram ett stor fat hemgjorda chokladbollar och barnen kommer att flockas runt det på en gång. Det är något visst med bollarna som alltid går åt först på alla kalas. Dessutom är chokladbollar ofta något av det första många bakar, bekvämt lättgjorda som de är, utan att det behövs någon ugn. Hembakat bröd
Finns det något som går upp mot doften av nybakat bröd?
Satsa på ett gott surdegsbröd som passar både till mat och som frukostbröd.
Snabba scones
Grahamscones.
Snabbaste vägen till nybakat stavas scones. Här med lite grövre mjöl och mycket smak!
Surdegsbröd
Finaste limporna
Blir höstens projekt surdegsbakning? Prova ett gott basrecept med råg.
|
|
Hej
Hjortronsalt Bikarbonat Bakpulver??? till havrekakor
egenskaper och vilket är bäst går det att ha surdeg?
anders