Grovt bröd med russin och linfrön

Ett saftigt bröd med skönt tuggmotstånd.

Du behöver

Kväll

  • 50 g rågsurdegsgrund
  • 100 g rågmjöl
  • 50 g grahamsmjöl
  • 250 g vatten

Morgon

  • 15 g jäst
  • 400 g vatten
  • 200 g vatten till skållning
  • 150 g rågkross
  • 30 g linfrön
  • 50 g russin
  • 150 g rågmjöl
  • 150 g grahamsmjöl
  • cirka 500-600 g vetemjöl
  • 10 g salt

Gör så här:

Receptet ger 3 runda bröd.

 

Kväll

Blanda samman surdegsgrund, råg- och grahamsmjöl och vatten. Låt stå övertäckt i rumstemperatur över natten.

 

Morgon

Koka upp cirka 2 dl vatten och slå över rågkrosset. Låt stå i 5 minuter. Lös jästen i lite vatten, tillsätt sedan resten av vattnet, linfrön, russin och rågkrossblandningen. Rör ner råg- och grahamsmjöl och knåda sedan i vetemjölet, lite åt gången. Blanda i cirka 10-12 minuter i degblandare och tillsätt saltet mot slutet av knådningen. Låt jäsa i bunken till dubbel storlek, cirka 1 1/2-2 timmar.

Ta upp degen på mjölad yta. Dela i tre jämnstora bitar och rundriv. Lägg limporna på plåt med bakplåtspapper och skåra dem några gånger tvärs över. Låt jäsa i cirka 1 timme. Grädda i 200 graders ugnsvärme i cirka 30 minuter tills bröden fått fin färg och låter ihåliga när du knackar på undersidan.
 


Recept och foto: Peppar och salt


Kommentar av anders brandin
20 oktober 2013

Hej

Hjortronsalt Bikarbonat Bakpulver??? till havrekakor

egenskaper och vilket är bäst går det att ha surdeg?

anders

Redaktionens kommentar
En bra fråga! Jag har alltid använt bakpulver själv. Prova dig fram till fullkomlighet! Surdeg är nog ingen höjdare just i havrekakor, det passar bättre till jäsdegar. Kanelbullar på surdeg är inte så dumt, till exempel...

Vintersoppor

Soppan som värmer i vintermörkret!

Vegetariska soppor är klimatbra, billigt och supergott! Prova en krämig jordärtskockssoppa som enkel festmat.

Soppor är smart mat. Värmande i vintermörkret, lättlagade och enkla att ha färdiga om tiden inte räcker till. Med bröd eller krutonger är kvällsmaten färdig. Och en god soppa med nybakat bröd är också riktigt festmat. Lagar du soppa på råvaror i säsong får du dessutom miljö-bra mat. Och billig!
Därför slår vi gärna ett slag för rotfrukter och lagar potatissoppa, morotssoppa eller rödbetssoppa. Enkla recept med få ingredienser som ändå mättar och har massor av smak. Eller kanske en mustig rotfruktssoppa med fänkål?
Vår senaste favorit är ett nytt recept på jordärtskockssoppa. Smakrik och krämig blir den en perfekt helgrätt eller förrätt. Förförsikt gott, klokt billigt och sjukt lyxigt!

 sopprecept.se

Salladstider

Lätt start på året

Efter jul och nyår med all mäktig mat känns det helt rätt att börja året med en sallad!

salladsrecept.se

Pajrecept

Polentapaj

Paj smakar alltid fint! Prova polentapaj med majsgryn, oliver och lagrad ost i fyllningen.

pajrecept.se


Bagels

Frukt eller choklad

Finns det någonting läckrare än nybakade bagels? Gör söta eller salta bröd efter smak!

Bagels är brödet som sticker ut lite extra. Med sin lite kompakta konsistens och speciella smak som kommer av att brödet både kokas och gräddas i ugn. Det är inte så svårt att baka bagels! Och när du väl upptäckt det bakar du lätt varianter av alla slag. Goda chokladbagels, bagels med frukt eller ostbagels?

Bagels går också utmärkt att servera som tilltugg till soppan, eller klassiskt som snabblunch, fyllda med till exempel färskost!

 bagelsrecept.se


Pepparkakor

Klassiskt hela julen! Riktigt goda, hembakta pepparkakor...

Snabba scones

Grahamscones. Snabbaste vägen till nybakat stavas scones. Här med lite grövre mjöl och mycket smak!
Prenumerera direkt! Gratis!

Surdegsbröd

Finaste limporna Blir höstens projekt surdegsbakning? Prova ett gott basrecept med råg.
Under portalen Peppar och salt samlas Magnus Carlstedts uppskattade receptsajter. Webbplatserna når nu en mångmiljonpublik med mer än 100 000 unika besökare i veckan.

Läs mer ...