Grovt bröd med russin och linfrön

Ett saftigt bröd med skönt tuggmotstånd.

Du behöver

Kväll

  • 50 g rågsurdegsgrund
  • 100 g rågmjöl
  • 50 g grahamsmjöl
  • 250 g vatten

Morgon

  • 15 g jäst
  • 400 g vatten
  • 200 g vatten till skållning
  • 150 g rågkross
  • 30 g linfrön
  • 50 g russin
  • 150 g rågmjöl
  • 150 g grahamsmjöl
  • cirka 500-600 g vetemjöl
  • 10 g salt

Gör så här:

Receptet ger 3 runda bröd.

 

Kväll

Blanda samman surdegsgrund, råg- och grahamsmjöl och vatten. Låt stå övertäckt i rumstemperatur över natten.

 

Morgon

Koka upp cirka 2 dl vatten och slå över rågkrosset. Låt stå i 5 minuter. Lös jästen i lite vatten, tillsätt sedan resten av vattnet, linfrön, russin och rågkrossblandningen. Rör ner råg- och grahamsmjöl och knåda sedan i vetemjölet, lite åt gången. Blanda i cirka 10-12 minuter i degblandare och tillsätt saltet mot slutet av knådningen. Låt jäsa i bunken till dubbel storlek, cirka 1 1/2-2 timmar.

Ta upp degen på mjölad yta. Dela i tre jämnstora bitar och rundriv. Lägg limporna på plåt med bakplåtspapper och skåra dem några gånger tvärs över. Låt jäsa i cirka 1 timme. Grädda i 200 graders ugnsvärme i cirka 30 minuter tills bröden fått fin färg och låter ihåliga när du knackar på undersidan.
 


Recept och foto: Peppar och salt


Kommentar av anders brandin
20 oktober 2013

Hej

Hjortronsalt Bikarbonat Bakpulver??? till havrekakor

egenskaper och vilket är bäst går det att ha surdeg?

anders

Redaktionens kommentar
En bra fråga! Jag har alltid använt bakpulver själv. Prova dig fram till fullkomlighet! Surdeg är nog ingen höjdare just i havrekakor, det passar bättre till jäsdegar. Kanelbullar på surdeg är inte så dumt, till exempel...

Svamprecept

Höstens godaste svamprecept.

Svamp lyfter en mängd härliga hösträtter. Till exempel en långsam potatisgratäng med skogssvamp och gräslök.

Omeletter, pytt och stuvning – svamp platsar i mängder av snabba rätter. Men framförallt i mustiga, smakrika rätter som grytor, gratänger eller pajer. Mat som gärna får ta lite tid för att bli bra. Speciellt på hösten då det finns rikligt med nyskördat att njuta av.
Klassiska höstgrytor med nötkött, eller älg, rotfrukter och svamp. Eller svampsoppor som gärna ska småputtra en god stund. Självklart risotton på skogssvamp och svamppiroger.
Vårt senaste svamprecept är lite slowfood och lyfter fram svampsmaken lite extra: En potatisgratäng med skogssvamp som gräddas länge på låg värme så att smakerna riktigt kommer fram. Perfekt med skogssvamp!

 svamprecept.se

Naketkorn

Nordiskt ris

Ris i all ära, men naketkorn är både gott och klart annorlunda!

veganrecept.se

Långpannebröd

Bröd till maten

Ibland behövs ett riktigt snabbt och gott bröd till middagen. Kanske ett luftigt olivbröd i långpannan?

hembakatbrod.se


Köttbullar

Ny sajt

Pepparochsalt lanserar ännu en receptsajt, köttbullsrecept.se!

Hemgjorda köttbullar väcker ofta matminnen. Och självklart var just din farmors köttbullar det allra bästa! Men ibland behöver vi omväxling. Prova Oliv- och kikärtsköttbullar eller gör kryddstarka curryköttbullar och servera med couscous och yoghurtsås.

Vi bjuder även på klassiska recept; för de som inte klarar sig utan köttbullar på julbordet finns läckra julköttbullar. Och för den som vill variera julbordet kanske viltfärsbullar kan passa? En bra idé att provsmaka, redan innan jul!

 köttbullsrecept.se


Pepparkakor

Klassiskt hela julen! Riktigt goda, hembakta pepparkakor...

Snabba scones

Grahamscones. Snabbaste vägen till nybakat stavas scones. Här med lite grövre mjöl och mycket smak!
Prenumerera direkt! Gratis!

Surdegsbröd

Finaste limporna Blir höstens projekt surdegsbakning? Prova ett gott basrecept med råg.
Under portalen Peppar och salt samlas Magnus Carlstedts uppskattade receptsajter. Webbplatserna når nu en mångmiljonpublik med mer än 100 000 unika besökare i veckan.

Läs mer ...