Grovt bröd med russin och linfrön

Ett saftigt bröd med skönt tuggmotstånd.

Du behöver

Kväll

  • 50 g rågsurdegsgrund
  • 100 g rågmjöl
  • 50 g grahamsmjöl
  • 250 g vatten

Morgon

  • 15 g jäst
  • 400 g vatten
  • 200 g vatten till skållning
  • 150 g rågkross
  • 30 g linfrön
  • 50 g russin
  • 150 g rågmjöl
  • 150 g grahamsmjöl
  • cirka 500-600 g vetemjöl
  • 10 g salt

Gör så här:

Receptet ger 3 runda bröd.

 

Kväll

Blanda samman surdegsgrund, råg- och grahamsmjöl och vatten. Låt stå övertäckt i rumstemperatur över natten.

 

Morgon

Koka upp cirka 2 dl vatten och slå över rågkrosset. Låt stå i 5 minuter. Lös jästen i lite vatten, tillsätt sedan resten av vattnet, linfrön, russin och rågkrossblandningen. Rör ner råg- och grahamsmjöl och knåda sedan i vetemjölet, lite åt gången. Blanda i cirka 10-12 minuter i degblandare och tillsätt saltet mot slutet av knådningen. Låt jäsa i bunken till dubbel storlek, cirka 1 1/2-2 timmar.

Ta upp degen på mjölad yta. Dela i tre jämnstora bitar och rundriv. Lägg limporna på plåt med bakplåtspapper och skåra dem några gånger tvärs över. Låt jäsa i cirka 1 timme. Grädda i 200 graders ugnsvärme i cirka 30 minuter tills bröden fått fin färg och låter ihåliga när du knackar på undersidan.
 


Recept och foto: Peppar och salt


Kommentar av anders brandin
20 oktober 2013

Hej

Hjortronsalt Bikarbonat Bakpulver??? till havrekakor

egenskaper och vilket är bäst går det att ha surdeg?

anders

Redaktionens kommentar
En bra fråga! Jag har alltid använt bakpulver själv. Prova dig fram till fullkomlighet! Surdeg är nog ingen höjdare just i havrekakor, det passar bättre till jäsdegar. Kanelbullar på surdeg är inte så dumt, till exempel...

Adventsfika

Adventsfika med hembakat

Bjud på klassisk adventsfika till helgen, med mjuka lussebullar och knapriga pepparkakor!

Första adventshelgen är som gjord för fin-fika med vänner eller familj. Ännu har julhetsen inte bitit sig tag och det är för tidigt att börja med det stora julstöket. Istället kan man baka en liten sats bullar eller kakor och njuta av nybakat till glöggen.

Så här inför jul satsar vi på klassiska smaker som vi inte fått på länge: Pepparkakor, lussekatter eller saffranslängd med recept som alltid fungerar. Klassiska pepparkakor eller möra pepparkakor? För den som inte kan bärga sig finns recept för pepparkakshus, kristyr och vita pepparkakor … Men själva passar vi på att adventsfika lite till först!

 julkakor.se

Baka luftigt!

Frasigt nybakat bröd

Surdegsbröd på rågmjöl i all ära. Men ibland vill man njuta av ett riktigt frasigt och luftigt durumvetebröd.

hembakatbrod.se

Midsommar

Matjessill i ny kostym!

Sill till nypotatis är klassisk midsommarmat. Det är enkelt att själv krydda matjessillen!

sillrecept.se


Söndagsstek

Egen rostbiff

Skippa färdigköpt och laga från grunden. Egen rostbiff är lätt att lyckas med.

Visst kan egna köttbullar, biffar eller burgare vara gott. Men glöm inte hur lätt det är att laga helt kött. Har du en vanlig ugnstermometer lagar du egen rostbiff och kryddar precis efter egen smak. Servera ljummen eller kallskuren. Marinera eller låt tillbehören ge smak. Perfekt på buffen! Och mycket godare än färdigköpt. Variera med lammstek som också passar bra som kallskuren. Smaklig mathelg på er!

 helgmenyn.se


Hembakat bröd

Finns det något som går upp mot doften av nybakat bröd? Satsa på ett gott surdegsbröd som passar både till mat och som frukostbröd.

Snabba scones

Grahamscones. Snabbaste vägen till nybakat stavas scones. Här med lite grövre mjöl och mycket smak!
Prenumerera direkt! Gratis!

Glace au four

Glass i ugn? Javisst! Glass, bär och ett täcke av nygräddad, mjuk maräng. En otrolig efterrätt i all enkelhet.
Under portalen Peppar och salt samlas Magnus Carlstedts uppskattade receptsajter. Webbplatserna når nu en mångmiljonpublik med mer än 100 000 unika besökare i veckan.

Läs mer ...