Enkelt surdegsbröd

En enkel grunddeg bakas ut till bullar. Ett recept på surdegsbröd som är lätt att lyckas med!

Du behöver

Fördeg

  • 50 g rågsurdegsgrund
  • 300 g vatten (3 dl)
  • 180 g rågmjöl (3 dl)

Huvuddeg

  • 5 g jäst
  • 300 g ljummet vatten, 37 grader (3 dl)
  • 12 g salt (2 tsk)
  • ca 720 g vetemjöl special (12 dl)
  • ägg, mjölk, havregryn till pensling

Gör så här:

Fördeg:

Blanda ut surdegsgrunden med vatten och rågmjöl. Täck över och låt stå 8-12 timmar, eller över natten.

Huvuddeg:

Smula ner jästen i fördegen. Ljumma vattnet och tillsätt under omrörning så jästen löses. Arbeta ner salt och vetemjölet lite pö om pö och knåda i cirka 6-8 minuter i maskin, 12-15 minuter för hand tills degen är smidig. Låt jäsa övertäckt i bunke till dubbel storlek, cirka 2-3 timmar.

Ta upp degen och dela i bitar om 60 g, cirka 25 stycken. Rulla till bullar och lägg på plåt med bakplåtspapper. Låt jäsa i ytterligare cirka 2-3 timmar under fuktig bakduk. Sätt ugnen på 250 grader. Pensla bullarna med uppvispat ägg eller mjölk och strö över havregryn. Grädda mitt i ugnen i cirka 12-15 minuter. Låt svalna på galler.


Recept och foto: Peppar och salt Recept och foto: Peppar och salt



Svamprecept

Höstens godaste svamprecept.

Svamp lyfter en mängd härliga hösträtter. Till exempel en långsam potatisgratäng med skogssvamp och gräslök.

Omeletter, pytt och stuvning – svamp platsar i mängder av snabba rätter. Men framförallt i mustiga, smakrika rätter som grytor, gratänger eller pajer. Mat som gärna får ta lite tid för att bli bra. Speciellt på hösten då det finns rikligt med nyskördat att njuta av.
Klassiska höstgrytor med nötkött, eller älg, rotfrukter och svamp. Eller svampsoppor som gärna ska småputtra en god stund. Självklart risotton på skogssvamp och svamppiroger.
Vårt senaste svamprecept är lite slowfood och lyfter fram svampsmaken lite extra: En potatisgratäng med skogssvamp som gräddas länge på låg värme så att smakerna riktigt kommer fram. Perfekt med skogssvamp!

 svamprecept.se

Bakabullar

Äppelbullar

Ingenting går upp mot varma bullar... Baka äppelbullar och lyft fikat till oanade höjder!

bakabullar.se

Mat för små

Hemlagad mat åt alla barn!

Ge ditt barn stora matupplevelser. Hur då? Med enkla recept på allt från bärmos till fisk i ugn!

barnmatsrecept.se


Fika på trappan

Solig fika på trappan

Allas favorit tigerkakan är enkel att baka och passar perfekt med en kopp kaffe på trappan.

Det är dags att plocka fram kakfatet i våningar och fylla med hembakade kakor av olika sorter. De mjuka kakorna har förstås hedersplatsen och bland dem är en riktig favorit den saftiga sockerkakan, som är bakad med mycket smör och är riktigt hållbar. Vill man inte baka när solen lyser är det förstås också perfekt att ladda frysen en molnig dag! I kakfatets topp hittar vi gärna syltkakor, om någon orkar efter att ha ätit tigerkaka förstås.

 sockerkakor.se


Hembakat bröd

Finns det något som går upp mot doften av nybakat bröd? Satsa på ett gott surdegsbröd som passar både till mat och som frukostbröd.

Snabba scones

Grahamscones. Snabbaste vägen till nybakat stavas scones. Här med lite grövre mjöl och mycket smak!
Prenumerera direkt! Gratis!

Surdegsbröd

Finaste limporna Blir höstens projekt surdegsbakning? Prova ett gott basrecept med råg.
Under portalen Peppar och salt samlas Magnus Carlstedts uppskattade receptsajter. Webbplatserna når nu en mångmiljonpublik med mer än 100 000 unika besökare i veckan.

Läs mer ...