Enkelt surdegsbröd

En enkel grunddeg bakas ut till bullar. Ett recept på surdegsbröd som är lätt att lyckas med!

Du behöver

Fördeg

  • 50 g rågsurdegsgrund
  • 300 g vatten (3 dl)
  • 180 g rågmjöl (3 dl)

Huvuddeg

  • 5 g jäst
  • 300 g ljummet vatten, 37 grader (3 dl)
  • 12 g salt (2 tsk)
  • ca 720 g vetemjöl special (12 dl)
  • ägg, mjölk, havregryn till pensling

Gör så här:

Fördeg:

Blanda ut surdegsgrunden med vatten och rågmjöl. Täck över och låt stå 8-12 timmar, eller över natten.

Huvuddeg:

Smula ner jästen i fördegen. Ljumma vattnet och tillsätt under omrörning så jästen löses. Arbeta ner salt och vetemjölet lite pö om pö och knåda i cirka 6-8 minuter i maskin, 12-15 minuter för hand tills degen är smidig. Låt jäsa övertäckt i bunke till dubbel storlek, cirka 2-3 timmar.

Ta upp degen och dela i bitar om 60 g, cirka 25 stycken. Rulla till bullar och lägg på plåt med bakplåtspapper. Låt jäsa i ytterligare cirka 2-3 timmar under fuktig bakduk. Sätt ugnen på 250 grader. Pensla bullarna med uppvispat ägg eller mjölk och strö över havregryn. Grädda mitt i ugnen i cirka 12-15 minuter. Låt svalna på galler.


Recept och foto: Peppar och salt Recept och foto: Peppar och salt


Rapportera olämplig kommentar

Kommentar av Birger Stenemo
20 oktober 2019

Hej!

Jag har skummat igenom alla surdegsrecept på denna sida och i samtliga recept skall man använda jäst, inte mycket, men 5-25 gram.

Själv har jag bakat med surdeg i ca 15 år och har två surdegar, en på vete och en på råg som båda är 15 år. Under alla år som jag bakat med dessa surdegar har jag aldrig använt ett enda gram jäst.

Varför ger ni inte prov på 100% surdegsbröd? Jäst behövs enligt min mening inte.


Morotskaka

Modern klassiker står sig på kakfatet

Inget fik med självaktning saknar morotskaka! Baka din egen morotskaka i långpanna så räcker det till alla gäster.

Kär kaka har många recept… Morotskaka är något av en klassiker på många fikabord. Söt och saftig kaka med drag av pepparkaka och täckt av färskost med citron. Lättbakad dessutom. Inte konstigt att den är populär!
Till våra favoritrecept hör klassisk morotskaka och morotskaka med lime – båda har den rätta mixen av sött, citrus och kryddor!
Morotskakan kan varieras i det oändliga – från apelsinmorotskaka med mörk choklad, till glutenfri morotskaka och morotskaksmuffins! Eller så bakar du vårt senaste recept på morotskaka i långpanna. En saftig och kryddig kaka som räcker till riktigt många, sötsugna fikagäster. Länge leve rotfrukterna!

 morotskaka.com

Chokladkakor

Rött i chokladen

En riktigt god chokladkaka kan rädda en dålig dag. Kanske en mörk, rödvinsdoftande variant?

bakakaka.se

Helgmenyn

Tacksam ugnsrätt

Aubergine trivs i ugnen! Gratinerade passar de perfekt för egen kryddning.

helgmenyn.se


Bakakaka

Kex till osten

Riktig god ost kräver goda kex. Baka goda havrekex som garanterat passar till favoritosten!

Nybakat bröd i all ära, men ibland vill man ha någonting lite lättare som tilltugg. Ofta blir det kexpaketet. Och kex passar bra till mycket, både som lättare tilltugg till fikat och till ostbrickan. Bakar du havrekex som är en mindre söt variant än de vanliga digestivekexten går det utmärkt även som mellanmål, serverade med smör, ost och kanske marmelad.

Att baka kex är både lätt och går snabbt. Så även om det tar lite längre tid än att öppna ett kexpaket så är det väl värt jobbet.

Prova en plåt redan i dag och fikat är färdigt!

 bakakaka.se


Pepparkakor

Klassiskt hela julen! Riktigt goda, hembakta pepparkakor...

Snabba scones

Grahamscones. Snabbaste vägen till nybakat stavas scones. Här med lite grövre mjöl och mycket smak!
Prenumerera direkt! Gratis!

Surdegsbröd

Finaste limporna Blir höstens projekt surdegsbakning? Prova ett gott basrecept med råg.
Under portalen Peppar och salt samlas Magnus Carlstedts uppskattade receptsajter. Webbplatserna når nu en mångmiljonpublik med mer än 100 000 unika besökare i veckan.

Läs mer ...