![]() ![]() Enkelt surdegsbröd![]() En enkel grunddeg bakas ut till bullar. Ett recept på surdegsbröd som är lätt att lyckas med! Du behöverFördeg
Huvuddeg
Gör så här:Fördeg: Blanda ut surdegsgrunden med vatten och rågmjöl. Täck över och låt stå 8-12 timmar, eller över natten. Huvuddeg: Smula ner jästen i fördegen. Ljumma vattnet och tillsätt under omrörning så jästen löses. Arbeta ner salt och vetemjölet lite pö om pö och knåda i cirka 6-8 minuter i maskin, 12-15 minuter för hand tills degen är smidig. Låt jäsa övertäckt i bunke till dubbel storlek, cirka 2-3 timmar. Ta upp degen och dela i bitar om 60 g, cirka 25 stycken. Rulla till bullar och lägg på plåt med bakplåtspapper. Låt jäsa i ytterligare cirka 2-3 timmar under fuktig bakduk. Sätt ugnen på 250 grader. Pensla bullarna med uppvispat ägg eller mjölk och strö över havregryn. Grädda mitt i ugnen i cirka 12-15 minuter. Låt svalna på galler. ![]() ![]() ![]()
|
|
Hej!
Jag har skummat igenom alla surdegsrecept på denna sida och i samtliga recept skall man använda jäst, inte mycket, men 5-25 gram.
Själv har jag bakat med surdeg i ca 15 år och har två surdegar, en på vete och en på råg som båda är 15 år. Under alla år som jag bakat med dessa surdegar har jag aldrig använt ett enda gram jäst.
Varför ger ni inte prov på 100% surdegsbröd? Jäst behövs enligt min mening inte.