Enkelt surdegsbröd

En enkel grunddeg bakas ut till bullar. Ett recept på surdegsbröd som är lätt att lyckas med!

Du behöver

Fördeg

  • 50 g rågsurdegsgrund
  • 300 g vatten (3 dl)
  • 180 g rågmjöl (3 dl)

Huvuddeg

  • 5 g jäst
  • 300 g ljummet vatten, 37 grader (3 dl)
  • 12 g salt (2 tsk)
  • ca 720 g vetemjöl special (12 dl)
  • ägg, mjölk, havregryn till pensling

Gör så här:

Fördeg:

Blanda ut surdegsgrunden med vatten och rågmjöl. Täck över och låt stå 8-12 timmar, eller över natten.

Huvuddeg:

Smula ner jästen i fördegen. Ljumma vattnet och tillsätt under omrörning så jästen löses. Arbeta ner salt och vetemjölet lite pö om pö och knåda i cirka 6-8 minuter i maskin, 12-15 minuter för hand tills degen är smidig. Låt jäsa övertäckt i bunke till dubbel storlek, cirka 2-3 timmar.

Ta upp degen och dela i bitar om 60 g, cirka 25 stycken. Rulla till bullar och lägg på plåt med bakplåtspapper. Låt jäsa i ytterligare cirka 2-3 timmar under fuktig bakduk. Sätt ugnen på 250 grader. Pensla bullarna med uppvispat ägg eller mjölk och strö över havregryn. Grädda mitt i ugnen i cirka 12-15 minuter. Låt svalna på galler.


Recept och foto: Peppar och salt Recept och foto: Peppar och salt



Morotskaka

Modern klassiker står sig på kakfatet

Inget fik med självaktning saknar morotskaka! Baka din egen morotskaka i långpanna så räcker det till alla gäster.

Kär kaka har många recept… Morotskaka är något av en klassiker på många fikabord. Söt och saftig kaka med drag av pepparkaka och täckt av färskost med citron. Lättbakad dessutom. Inte konstigt att den är populär!
Till våra favoritrecept hör klassisk morotskaka och morotskaka med lime – båda har den rätta mixen av sött, citrus och kryddor!
Morotskakan kan varieras i det oändliga – från apelsinmorotskaka med mörk choklad, till glutenfri morotskaka och morotskaksmuffins! Eller så bakar du vårt senaste recept på morotskaka i långpanna. En saftig och kryddig kaka som räcker till riktigt många, sötsugna fikagäster. Länge leve rotfrukterna!

 morotskaka.com

Vegetariska grytor och soppor

Vinterns sista långkok

Vintern vill visst stanna lite till, men vi passar på att värma oss med en rejäl, rykande böngryta med kokosmjölk!

veganrecept.se

Grilla ost!

Fest med ost på grillen

Grillning behöver inte förknippas bara med kött och fisk - prova att grilla ost och gör en maffig halloumiburgare!

grillrecept.nu


Helgtips

Pasta + sås= helgmiddag

Pasta är vardagslösningen framför andra. Men en god pastasås förvandlar spagettin till helgmiddag.

Pasta är mycket mer än spagetti. En enkel tagliatelle blir helgmat med en god sås, gärna med bacon och zucchini. Ädelostsås med broccoli, dragonsås med fläskfilé eller en god currysås – alla lyfter pastan till nya höjder. En klassisk köttfärssås måste inte smaka barnmat och en god, krämig ostsås eller fetaostkräm är allt som behövs som tillbehör till färsk pasta. Sugen på mera? En god tapenade och ett snabbt olivbröd i långpannan så har du menyn!

 pastarecept.nu


Hembakat bröd

Finns det något som går upp mot doften av nybakat bröd? Satsa på ett gott surdegsbröd som passar både till mat och som frukostbröd.

Snabba scones

Grahamscones. Snabbaste vägen till nybakat stavas scones. Här med lite grövre mjöl och mycket smak!
Prenumerera direkt! Gratis!

Frukostbullar

Morotsbullar Saftiga frukostbullar med rivna morötter startar dagen på rätt sida.
Under portalen Peppar och salt samlas Magnus Carlstedts uppskattade receptsajter. Webbplatserna når nu en mångmiljonpublik med mer än 100 000 unika besökare i veckan.

Läs mer ...