Enkelt surdegsbröd

En enkel grunddeg bakas ut till bullar. Ett recept på surdegsbröd som är lätt att lyckas med!

Du behöver

Fördeg

  • 50 g rågsurdegsgrund
  • 300 g vatten (3 dl)
  • 180 g rågmjöl (3 dl)

Huvuddeg

  • 5 g jäst
  • 300 g ljummet vatten, 37 grader (3 dl)
  • 12 g salt (2 tsk)
  • ca 720 g vetemjöl special (12 dl)
  • ägg, mjölk, havregryn till pensling

Gör så här:

Fördeg:

Blanda ut surdegsgrunden med vatten och rågmjöl. Täck över och låt stå 8-12 timmar, eller över natten.

Huvuddeg:

Smula ner jästen i fördegen. Ljumma vattnet och tillsätt under omrörning så jästen löses. Arbeta ner salt och vetemjölet lite pö om pö och knåda i cirka 6-8 minuter i maskin, 12-15 minuter för hand tills degen är smidig. Låt jäsa övertäckt i bunke till dubbel storlek, cirka 2-3 timmar.

Ta upp degen och dela i bitar om 60 g, cirka 25 stycken. Rulla till bullar och lägg på plåt med bakplåtspapper. Låt jäsa i ytterligare cirka 2-3 timmar under fuktig bakduk. Sätt ugnen på 250 grader. Pensla bullarna med uppvispat ägg eller mjölk och strö över havregryn. Grädda mitt i ugnen i cirka 12-15 minuter. Låt svalna på galler.


Recept och foto: Peppar och salt Recept och foto: Peppar och salt


Rapportera olämplig kommentar

Kommentar av Birger Stenemo
20 oktober 2019

Hej!

Jag har skummat igenom alla surdegsrecept på denna sida och i samtliga recept skall man använda jäst, inte mycket, men 5-25 gram.

Själv har jag bakat med surdeg i ca 15 år och har två surdegar, en på vete och en på råg som båda är 15 år. Under alla år som jag bakat med dessa surdegar har jag aldrig använt ett enda gram jäst.

Varför ger ni inte prov på 100% surdegsbröd? Jäst behövs enligt min mening inte.


Morotskaka

Modern klassiker står sig på kakfatet

Inget fik med självaktning saknar morotskaka! Baka din egen morotskaka i långpanna så räcker det till alla gäster.

Kär kaka har många recept… Morotskaka är något av en klassiker på många fikabord. Söt och saftig kaka med drag av pepparkaka och täckt av färskost med citron. Lättbakad dessutom. Inte konstigt att den är populär!
Till våra favoritrecept hör klassisk morotskaka och morotskaka med lime – båda har den rätta mixen av sött, citrus och kryddor!
Morotskakan kan varieras i det oändliga – från apelsinmorotskaka med mörk choklad, till glutenfri morotskaka och morotskaksmuffins! Eller så bakar du vårt senaste recept på morotskaka i långpanna. En saftig och kryddig kaka som räcker till riktigt många, sötsugna fikagäster. Länge leve rotfrukterna!

 morotskaka.com

Sallader med gryn

Grynen som gör det

Nu är våren här och det är dags att damma av picknickkorgen. Packa ner en matig kamutvetesallad med avocado och mozzarella!

salladsrecept.se

Kycklingrecept

Grillat är godast!

Färdiggrillad kyckling i påse från butiken? Nej tack! Laga rödlöksfylld kyckling med yoghurt i stället!

kycklingrecept.nu


Småkakor

Kringlor

Att bjuda på småkakor är allt annat än småaktigt! Att baka kringlor är motsatsen till krångligt!

I kakälskarens hjärta finns ett speciellt rum för småkakan. Och efter att i många år ha levt en undanskymd tillvaro i kakburkar och på kafferep är den nu mera älskad än någonsin. Chokladbröd, finska pinnar eller syltkakor kan aldrig vara fel. Själv vill jag slå ett slag för en klassisk kringla! Dessa enkla små läckerheter bakas alltför sällan. Baka kringlor med ägg och bakpulver eller gör goda kringlor med jäst som får jäsa och bli luftiga. Småkakor är storslaget, kringlor är krångelfritt!

 bakakaka.se


Fisksoppa

Lyxig soppa för många. Flera sorters fisk och räkor förvandlar fisksoppan till en riktig festrätt!

Snabba scones

Grahamscones. Snabbaste vägen till nybakat stavas scones. Här med lite grövre mjöl och mycket smak!
Prenumerera direkt! Gratis!

Surdegsbröd

Finaste limporna Blir höstens projekt surdegsbakning? Prova ett gott basrecept med råg.
Under portalen Peppar och salt samlas Magnus Carlstedts uppskattade receptsajter. Webbplatserna når nu en mångmiljonpublik med mer än 100 000 unika besökare i veckan.

Läs mer ...