Snabbt surdegsbröd

Fördegen får ta tid och skapa smak - sedan tar bakningen inte vidare lång tid.

Du behöver

Fördeg

  • 50 g rågsurdegsgrund
  • 500 g vatten (5 dl)
  • 200 g rågmjöl (ca 3 1/3 dl)
  • 150 g havrekross (ca 2 dl)

Huvuddeg

  • 25 g jäst
  • 300 g ljummet vatten (3 dl)
  • 18 g salt (3 tsk)
  • 135 g havregryn (3 dl)
  • ca 780 g vetemjöl (8 dl)

Gör så här:

2 limpor

Fördeg:

Blanda samman ingredienserna till fördegen. Låt stå cirka 12 timmar i rumstemperatur.

 

Huvuddeg:

Lös jästen i lite av det ljumna vattnet. Tillsätt resten och blanda samman med fördegen. Tillsätt havregryn, salt och sedan vetemjölet, lite åt gången. Knåda samman till en smidig deg, 7-8 minuter i maskin eller det dubbla för hand. Låt jäsa till dubbel storlek, cirka 1-1 1/2 timme.


Ta upp degen och dela den i två jämnstora delar. Arbeta ihop degen och forma delarna till två limpor. Lägg dem att jäsa på plåt med bakplåtspapper. Snitta eventuellt bröden. Låt jäsa ytterligare drygt en timme. Sätt ugnen på 250 grader.

Sätt in bröden mitt i ugnen och grädda i 10 minuter, sänk sedan temperaturen till 200 grader och grädda i ytterligare 30 minuter. Knacka på bröden, om de låter ihåligt är de färdiga. Låt svalna på galler.


Recept och foto: Peppar och salt Recept och foto: Peppar och salt



Morotskaka

Modern klassiker står sig på kakfatet

Inget fik med självaktning saknar morotskaka! Baka din egen morotskaka i långpanna så räcker det till alla gäster.

Kär kaka har många recept… Morotskaka är något av en klassiker på många fikabord. Söt och saftig kaka med drag av pepparkaka och täckt av färskost med citron. Lättbakad dessutom. Inte konstigt att den är populär!
Till våra favoritrecept hör klassisk morotskaka och morotskaka med lime – båda har den rätta mixen av sött, citrus och kryddor!
Morotskakan kan varieras i det oändliga – från apelsinmorotskaka med mörk choklad, till glutenfri morotskaka och morotskaksmuffins! Eller så bakar du vårt senaste recept på morotskaka i långpanna. En saftig och kryddig kaka som räcker till riktigt många, sötsugna fikagäster. Länge leve rotfrukterna!

 morotskaka.com

Småkakor

Knapriga småkakor till finfikan!

Störst är inte alltid bäst. Klassiska småkakor är svårslagna på kakfatet, prova spröda mandelkakor med russin!

smakakor.se

Snabba mat-pannkakor

Pannkaksfest med franska galetter!

Lyxa till vardagskvällen eller bara variera torsdagspannkakan? Franska bovetepannkakor, galetter med fyllning är värdig snabbmat!

pannkakor.se


Gratängrecept

Goda gratänger värmer

Mat i ugn är bekvämt. En god gratäng sköter sig själv och mättar många!

Att låta middagen sakta koka samman i ugnen medan man själv dukar är en bra början på en god kväll. Bekvämt, tidseffektivt men framförallt gott!
Variera potatisgratängen med en god broccoligratäng och du har ett tillbehör som passar många rätter. Laga gratäng med svamp och paprika – god till fisk och vegetariska ugnsrätter. En gratäng med kyckling och chèvre är mättande och passar som huvudrätt, gärna med kokta grönsaker och en sallad. Eller gör en lyxig potatisgratäng med lax – lättlagat men riktigt gott!

 gratäng.se


Fisksoppa

Lyxig soppa för många. Flera sorters fisk och räkor förvandlar fisksoppan till en riktig festrätt!

Snabba scones

Grahamscones. Snabbaste vägen till nybakat stavas scones. Här med lite grövre mjöl och mycket smak!
Prenumerera direkt! Gratis!

Surdegsbröd

Finaste limporna Blir höstens projekt surdegsbakning? Prova ett gott basrecept med råg.
Under portalen Peppar och salt samlas Magnus Carlstedts uppskattade receptsajter. Webbplatserna når nu en mångmiljonpublik med mer än 100 000 unika besökare i veckan.

Läs mer ...