Snabbt surdegsbröd

Fördegen får ta tid och skapa smak - sedan tar bakningen inte vidare lång tid.

Du behöver

Fördeg

  • 50 g rågsurdegsgrund
  • 500 g vatten (5 dl)
  • 200 g rågmjöl (ca 3 1/3 dl)
  • 150 g havrekross (ca 2 dl)

Huvuddeg

  • 25 g jäst
  • 300 g ljummet vatten (3 dl)
  • 18 g salt (3 tsk)
  • 135 g havregryn (3 dl)
  • ca 780 g vetemjöl (8 dl)

Gör så här:

2 limpor

Fördeg:

Blanda samman ingredienserna till fördegen. Låt stå cirka 12 timmar i rumstemperatur.

 

Huvuddeg:

Lös jästen i lite av det ljumna vattnet. Tillsätt resten och blanda samman med fördegen. Tillsätt havregryn, salt och sedan vetemjölet, lite åt gången. Knåda samman till en smidig deg, 7-8 minuter i maskin eller det dubbla för hand. Låt jäsa till dubbel storlek, cirka 1-1 1/2 timme.


Ta upp degen och dela den i två jämnstora delar. Arbeta ihop degen och forma delarna till två limpor. Lägg dem att jäsa på plåt med bakplåtspapper. Snitta eventuellt bröden. Låt jäsa ytterligare drygt en timme. Sätt ugnen på 250 grader.

Sätt in bröden mitt i ugnen och grädda i 10 minuter, sänk sedan temperaturen till 200 grader och grädda i ytterligare 30 minuter. Knacka på bröden, om de låter ihåligt är de färdiga. Låt svalna på galler.


Recept och foto: Peppar och salt Recept och foto: Peppar och salt



Morotskaka

Modern klassiker står sig på kakfatet

Inget fik med självaktning saknar morotskaka! Baka din egen morotskaka i långpanna så räcker det till alla gäster.

Kär kaka har många recept… Morotskaka är något av en klassiker på många fikabord. Söt och saftig kaka med drag av pepparkaka och täckt av färskost med citron. Lättbakad dessutom. Inte konstigt att den är populär!
Till våra favoritrecept hör klassisk morotskaka och morotskaka med lime – båda har den rätta mixen av sött, citrus och kryddor!
Morotskakan kan varieras i det oändliga – från apelsinmorotskaka med mörk choklad, till glutenfri morotskaka och morotskaksmuffins! Eller så bakar du vårt senaste recept på morotskaka i långpanna. En saftig och kryddig kaka som räcker till riktigt många, sötsugna fikagäster. Länge leve rotfrukterna!

 morotskaka.com

Soppa

Ostsoppa

En tallrik soppa kanske? En krämig ost- och svampsoppa värmer gott!

sopprecept.se

lyxspagetti

4 X Carbonara!

Krämig ska pastan vara. Snabbaste vägen till smakrik pastalyx stavas klassisk carbonara!

pastarecept.nu


Krutonger

Tillbehören som lyfter maten

Rätt tillbehör förvandlar vardagsmat till fest. Läckra krutonger lyfter soppan, salladen eller grytan!

Detaljerna gör jobbet, som så ofta när det gäller mat. Krutonger, rostade brödtärningar är ett lätt sätt sätta både smak och stil på en enkel måltid. Perfekta till sallader eller soppor! Och goda som tilltugg till ostar och kallskuret på buffén.
Prova krutonger med ost till en krämig svampsoppa, krutonger med örter och citron till krämig kycklingsoppa eller kryddiga krutonger med salami till en matig och rustik sallad med tomater. Krutonger med soltorkade tomater passar perfekt till grönsallad och tillsammans med ostar. Gärna i sällskap med en skål salamichips!

 buffemat.se


Pepparkakor

Klassiskt hela julen! Riktigt goda, hembakta pepparkakor...

Snabba scones

Grahamscones. Snabbaste vägen till nybakat stavas scones. Här med lite grövre mjöl och mycket smak!
Prenumerera direkt! Gratis!

Surdegsbröd

Finaste limporna Blir höstens projekt surdegsbakning? Prova ett gott basrecept med råg.
Under portalen Peppar och salt samlas Magnus Carlstedts uppskattade receptsajter. Webbplatserna når nu en mångmiljonpublik med mer än 100 000 unika besökare i veckan.

Läs mer ...