Snabbt surdegsbröd

Fördegen får ta tid och skapa smak - sedan tar bakningen inte vidare lång tid.

Du behöver

Fördeg

  • 50 g rågsurdegsgrund
  • 500 g vatten (5 dl)
  • 200 g rågmjöl (ca 3 1/3 dl)
  • 150 g havrekross (ca 2 dl)

Huvuddeg

  • 25 g jäst
  • 300 g ljummet vatten (3 dl)
  • 18 g salt (3 tsk)
  • 135 g havregryn (3 dl)
  • ca 780 g vetemjöl (8 dl)

Gör så här:

2 limpor

Fördeg:

Blanda samman ingredienserna till fördegen. Låt stå cirka 12 timmar i rumstemperatur.

 

Huvuddeg:

Lös jästen i lite av det ljumna vattnet. Tillsätt resten och blanda samman med fördegen. Tillsätt havregryn, salt och sedan vetemjölet, lite åt gången. Knåda samman till en smidig deg, 7-8 minuter i maskin eller det dubbla för hand. Låt jäsa till dubbel storlek, cirka 1-1 1/2 timme.


Ta upp degen och dela den i två jämnstora delar. Arbeta ihop degen och forma delarna till två limpor. Lägg dem att jäsa på plåt med bakplåtspapper. Snitta eventuellt bröden. Låt jäsa ytterligare drygt en timme. Sätt ugnen på 250 grader.

Sätt in bröden mitt i ugnen och grädda i 10 minuter, sänk sedan temperaturen till 200 grader och grädda i ytterligare 30 minuter. Knacka på bröden, om de låter ihåligt är de färdiga. Låt svalna på galler.


Recept och foto: Peppar och salt Recept och foto: Peppar och salt



Morotskaka

Modern klassiker står sig på kakfatet

Inget fik med självaktning saknar morotskaka! Baka din egen morotskaka i långpanna så räcker det till alla gäster.

Kär kaka har många recept… Morotskaka är något av en klassiker på många fikabord. Söt och saftig kaka med drag av pepparkaka och täckt av färskost med citron. Lättbakad dessutom. Inte konstigt att den är populär!
Till våra favoritrecept hör klassisk morotskaka och morotskaka med lime – båda har den rätta mixen av sött, citrus och kryddor!
Morotskakan kan varieras i det oändliga – från apelsinmorotskaka med mörk choklad, till glutenfri morotskaka och morotskaksmuffins! Eller så bakar du vårt senaste recept på morotskaka i långpanna. En saftig och kryddig kaka som räcker till riktigt många, sötsugna fikagäster. Länge leve rotfrukterna!

 morotskaka.com

Morotskaka

Modern klassiker står sig på kakfatet

Inget fik med självaktning saknar morotskaka! Baka din egen morotskaka i långpanna så räcker det till alla gäster.

morotskaka.com

Fisk i ugn

Äppelfylld lax

Helstekt fisk i ugn är ett gott alternativ till filé. Äppelfylld lax är enkel lyxmat!

helgmenyn.se


Koka sylt

Bär kvar i frysen?

Hemkokt sylt är ett fint sätt att ta tillvara säsongens frukt och bär. Dessutom smakar din egen sylt så mycket bättre än den du köper i butiken!

Det är lätt att koka sin egen sylt. Du kan variera dina recept och hitta egna smak-favoriter. Färska bär och frukt eller använd det du har i frysen.

På kokasylt.se finns recepten du behöver. Bara att ta fram syltgrytan och börja samla glasburkar!

 kokasylt.se


Fisksoppa

Lyxig soppa för många. Flera sorters fisk och räkor förvandlar fisksoppan till en riktig festrätt!

Snabba scones

Grahamscones. Snabbaste vägen till nybakat stavas scones. Här med lite grövre mjöl och mycket smak!
Prenumerera direkt! Gratis!

Glace au four

Glass i ugn? Javisst! Glass, bär och ett täcke av nygräddad, mjuk maräng. En otrolig efterrätt i all enkelhet.
Under portalen Peppar och salt samlas Magnus Carlstedts uppskattade receptsajter. Webbplatserna når nu en mångmiljonpublik med mer än 100 000 unika besökare i veckan.

Läs mer ...