Snabbt surdegsbröd

Fördegen får ta tid och skapa smak - sedan tar bakningen inte vidare lång tid.

Du behöver

Fördeg

  • 50 g rågsurdegsgrund
  • 500 g vatten (5 dl)
  • 200 g rågmjöl (ca 3 1/3 dl)
  • 150 g havrekross (ca 2 dl)

Huvuddeg

  • 25 g jäst
  • 300 g ljummet vatten (3 dl)
  • 18 g salt (3 tsk)
  • 135 g havregryn (3 dl)
  • ca 780 g vetemjöl (8 dl)

Gör så här:

2 limpor

Fördeg:

Blanda samman ingredienserna till fördegen. Låt stå cirka 12 timmar i rumstemperatur.

 

Huvuddeg:

Lös jästen i lite av det ljumna vattnet. Tillsätt resten och blanda samman med fördegen. Tillsätt havregryn, salt och sedan vetemjölet, lite åt gången. Knåda samman till en smidig deg, 7-8 minuter i maskin eller det dubbla för hand. Låt jäsa till dubbel storlek, cirka 1-1 1/2 timme.


Ta upp degen och dela den i två jämnstora delar. Arbeta ihop degen och forma delarna till två limpor. Lägg dem att jäsa på plåt med bakplåtspapper. Snitta eventuellt bröden. Låt jäsa ytterligare drygt en timme. Sätt ugnen på 250 grader.

Sätt in bröden mitt i ugnen och grädda i 10 minuter, sänk sedan temperaturen till 200 grader och grädda i ytterligare 30 minuter. Knacka på bröden, om de låter ihåligt är de färdiga. Låt svalna på galler.


Recept och foto: Peppar och salt Recept och foto: Peppar och salt



Morotskaka

Modern klassiker står sig på kakfatet

Inget fik med självaktning saknar morotskaka! Baka din egen morotskaka i långpanna så räcker det till alla gäster.

Kär kaka har många recept… Morotskaka är något av en klassiker på många fikabord. Söt och saftig kaka med drag av pepparkaka och täckt av färskost med citron. Lättbakad dessutom. Inte konstigt att den är populär!
Till våra favoritrecept hör klassisk morotskaka och morotskaka med lime – båda har den rätta mixen av sött, citrus och kryddor!
Morotskakan kan varieras i det oändliga – från apelsinmorotskaka med mörk choklad, till glutenfri morotskaka och morotskaksmuffins! Eller så bakar du vårt senaste recept på morotskaka i långpanna. En saftig och kryddig kaka som räcker till riktigt många, sötsugna fikagäster. Länge leve rotfrukterna!

 morotskaka.com

Fisksoppa

Fisk ger smaken

Få rätter är så tacksamma som fisksoppa. Mycket smak för liten insats!

fisksoppa.se

Bakakaka

Mera muffins!

Muffins är mums! Baka ett nytt recept på blåbärsmuffins med graham.

bakakaka.se


Kladdkakor

Kladdkakorna som alla älskar!

Vår nya, glutenfria kladdkaka är en kaka de flesta tål. Och som alla gillar!

Kladdiga chokladkakor har länge varit ett måste. Snabbt, lättbakat och gott! Billig att sno ihop av vad du har hemma och dessutom nära på omöjligt att misslyckas med.
Recepten är nästan oändligt många: Från riktigt enkel kladdkaka, till lyxig chokladkladdkaka. Eller varianter som läcker lakritskladdkaka eller kladdkaka med hasselnötter. Du kan också baka kladdkaka i långpanna eller som kladdkakemuffins.
För den som inte kan äta vanligt vetemjöl går det faktiskt att baka riktigt goda kladdkakor. Vårt senaste recept på glutenfri kladdkaka har vi provat på många kakälskare och alla är lika förtjusta. Detta är en toppenkaka som alla kan njuta av!

 kladdkakor.se


Pepparkakor

Klassiskt hela julen! Riktigt goda, hembakta pepparkakor...

Snabba scones

Grahamscones. Snabbaste vägen till nybakat stavas scones. Här med lite grövre mjöl och mycket smak!
Prenumerera direkt! Gratis!

Surdegsbröd

Finaste limporna Blir höstens projekt surdegsbakning? Prova ett gott basrecept med råg.
Under portalen Peppar och salt samlas Magnus Carlstedts uppskattade receptsajter. Webbplatserna når nu en mångmiljonpublik med mer än 100 000 unika besökare i veckan.

Läs mer ...