Snabbt surdegsbröd

Fördegen får ta tid och skapa smak - sedan tar bakningen inte vidare lång tid.

Du behöver

Fördeg

  • 50 g rågsurdegsgrund
  • 500 g vatten (5 dl)
  • 200 g rågmjöl (ca 3 1/3 dl)
  • 150 g havrekross (ca 2 dl)

Huvuddeg

  • 25 g jäst
  • 300 g ljummet vatten (3 dl)
  • 18 g salt (3 tsk)
  • 135 g havregryn (3 dl)
  • ca 780 g vetemjöl (8 dl)

Gör så här:

2 limpor

Fördeg:

Blanda samman ingredienserna till fördegen. Låt stå cirka 12 timmar i rumstemperatur.

 

Huvuddeg:

Lös jästen i lite av det ljumna vattnet. Tillsätt resten och blanda samman med fördegen. Tillsätt havregryn, salt och sedan vetemjölet, lite åt gången. Knåda samman till en smidig deg, 7-8 minuter i maskin eller det dubbla för hand. Låt jäsa till dubbel storlek, cirka 1-1 1/2 timme.


Ta upp degen och dela den i två jämnstora delar. Arbeta ihop degen och forma delarna till två limpor. Lägg dem att jäsa på plåt med bakplåtspapper. Snitta eventuellt bröden. Låt jäsa ytterligare drygt en timme. Sätt ugnen på 250 grader.

Sätt in bröden mitt i ugnen och grädda i 10 minuter, sänk sedan temperaturen till 200 grader och grädda i ytterligare 30 minuter. Knacka på bröden, om de låter ihåligt är de färdiga. Låt svalna på galler.


Recept och foto: Peppar och salt Recept och foto: Peppar och salt



Morotskaka

Modern klassiker står sig på kakfatet

Inget fik med självaktning saknar morotskaka! Baka din egen morotskaka i långpanna så räcker det till alla gäster.

Kär kaka har många recept… Morotskaka är något av en klassiker på många fikabord. Söt och saftig kaka med drag av pepparkaka och täckt av färskost med citron. Lättbakad dessutom. Inte konstigt att den är populär!
Till våra favoritrecept hör klassisk morotskaka och morotskaka med lime – båda har den rätta mixen av sött, citrus och kryddor!
Morotskakan kan varieras i det oändliga – från apelsinmorotskaka med mörk choklad, till glutenfri morotskaka och morotskaksmuffins! Eller så bakar du vårt senaste recept på morotskaka i långpanna. En saftig och kryddig kaka som räcker till riktigt många, sötsugna fikagäster. Länge leve rotfrukterna!

 morotskaka.com

Röda, svarta och vita vinbär

Semestertid med vinbärsplockning

Svarta och röda vinbär skiljer sig distinkt åt när det gäller smak, men båda blir goda i vinbärskakor - eller till sylt förstås!

smakakor.se

Fisksoppa

Laga godaste fisksoppan hemma!

Hemlagad fisksoppa är himmelskt gott och riktig festmat. Servera med hembakat bröd och aioli!

fisksoppa.se


Helgmenyn

Tacksam ugnsrätt

Aubergine trivs i ugnen! Gratinerade passar de perfekt för egen kryddning.

Skaffa några auberginer så har du kommit en bra bit på väg mot helgmiddan. Få grönsaker är så tacksamma att använda till ugnsrätter, och de är lätta att krydda efter egen smak. Fyll med någonting gott och gratinera halvorna. Köttfärsfyllning eller vegetariskt går lika fint. Eller laga god moussaka! Kanske gratinerar du dem med kyckling och tomat? En god auberginedip är heller inte fel till plockmaten!

 helgmenyn.se


Pepparkakor

Klassiskt hela julen! Riktigt goda, hembakta pepparkakor...

Snabba scones

Grahamscones. Snabbaste vägen till nybakat stavas scones. Här med lite grövre mjöl och mycket smak!
Prenumerera direkt! Gratis!

Surdegsbröd

Finaste limporna Blir höstens projekt surdegsbakning? Prova ett gott basrecept med råg.
Under portalen Peppar och salt samlas Magnus Carlstedts uppskattade receptsajter. Webbplatserna når nu en mångmiljonpublik med mer än 100 000 unika besökare i veckan.

Läs mer ...