Surdegen skiktar sig?
Jag har börjat baka surdegsbröd enligt Saltå kvarns recept. I deras bok står det att surdegen håller sig i kylen om man matar den en gång i veckan och om den skiktar sig så ska man ta ut den hälla bort det mesta utom en rest, mata på nytt och börja om från början, d v s låta den stå i ca fyra dygn igen. Mitt problem är att degen ofta skiktar sig trots att jag matar den en gång i veckan och att jag har försökt att väcka den till liv på nytt utan att lyckas. Den skiktar sig bara igen. Har du några tips?
- Lotta
Det blir lite gissning då jag inte sett degen men jag skulle gissa att surdegen trots allt blivit uppfriskad (matad) för sällan. Hur beter den sig när du matat den? Vaknar den då och jäser upp? Jag har märkt att det är lätt att rågsurdeg skiktar sig och dör i kyl om den inte får mat oftare. Så bästa tipset är nog att mata ofta och dela den ofta så att den är aktiv. Då tycker jag det är lättare att väcka den till liv igen. MorotskakaModern klassiker står sig på kakfatet
Kär kaka har många recept… Morotskaka är något av en klassiker på många fikabord. Söt och saftig kaka med drag av pepparkaka och täckt av färskost med citron. Lättbakad dessutom. Inte konstigt att den är populär! LasagneSmakfull pastaEn ångande lasagne höjer värmen och ger helgkänsla! Gör en god klassiker eller hitta en ny favorit. VardagsfestDragongrytaIngenting går upp mot smaken av dragon och svamp... Laga en festegryta som lockar fram det bästa ur helgen! BakakakaKex till ostenNybakat bröd i all ära, men ibland vill man ha någonting lite lättare som tilltugg. Ofta blir det kexpaketet. Och kex passar bra till mycket, både som lättare tilltugg till fikat och till ostbrickan. Bakar du havrekex som är en mindre söt variant än de vanliga digestivekexten går det utmärkt även som mellanmål, serverade med smör, ost och kanske marmelad. Att baka kex är både lätt och går snabbt. Så även om det tar lite längre tid än att öppna ett kexpaket så är det väl värt jobbet. Prova en plåt redan i dag och fikat är färdigt! Fisksoppa
Lyxig soppa för många.
Flera sorters fisk och räkor förvandlar fisksoppan till en riktig festrätt!
Snabba scones
Grahamscones.
Snabbaste vägen till nybakat stavas scones. Här med lite grövre mjöl och mycket smak!
Frukostbullar
Morotsbullar
Saftiga frukostbullar med rivna morötter startar dagen på rätt sida.
|
|