Surdegen skiktar sig?

Jag har börjat baka surdegsbröd enligt Saltå kvarns recept. I deras bok står det att surdegen håller sig i kylen om man matar den en gång i veckan och om den skiktar sig så ska man ta ut den hälla bort det mesta utom en rest, mata på nytt och börja om från början, d v s låta den stå i ca fyra dygn igen. Mitt problem är att degen ofta skiktar sig trots att jag matar den en gång i veckan och att jag har försökt att väcka den till liv på nytt utan att lyckas. Den skiktar sig bara igen. Har du några tips?

- Lotta

Det blir lite gissning då jag inte sett degen men jag skulle gissa att surdegen trots allt blivit uppfriskad (matad) för sällan. Hur beter den sig när du matat den? Vaknar den då och jäser upp?

Jag har märkt att det är lätt att rågsurdeg skiktar sig och dör i kyl om den inte får mat oftare. Så bästa tipset är nog att mata ofta och dela den ofta så att den är aktiv. Då tycker jag det är lättare att väcka den till liv igen.



Recept och foto: Peppar och salt






Glutenfria kakor

Godaste kakorna utan gluten

Glutenfritt är varken tråkigt eller torrt. Glutenfri nougatkaka slår de flesta i samma klass.

Det är lätt att baka bra, glutenfria chokladkakor. Speciellt kladdkakor brukar bli lyckade på glutenfri mix. Baka klassisk kladdkaka eller prova ett nytt recpet på glutenfri kladdkaka med nougat. Enkelt att lyckas med och riktigt gott som efterrätt eller finare fika.

Har du bakat glutenfria småkakor? Chokladkakor, jordnötskakor, havrekakor elller kanelskorpor är alla lättbakade och riktigt goda småkakor. Perfekt för alla som inte äter gluten. Och lika bra för alla andra!

 glutenfriarecept.se

Vardagsfest

Dragongryta

Ingenting går upp mot smaken av dragon och svamp... Laga en festegryta som lockar fram det bästa ur helgen!

helgmenyn.se

Pajrecept

Polentapaj

Paj smakar alltid fint! Prova polentapaj med majsgryn, oliver och lagrad ost i fyllningen.

pajrecept.se


Kyckling i curry

Långkok blir mustigt värmande grytor!

Glöm grytan på spisen och bjud på riktigt mustig currygryta!

God mat måste inte ta lång tid. Men klassiska långkok är utan tvekan bästa vägen till riktigt goda grytor. Och tvärtom mot vad man kan tro är långkok bekväm mat. När du har gjort för-beredelserna sköter maten sig själv på spisen. Dessutom går den ofta fint att förbereda en dag i förväg.
Klassiker som kalops eller en god nötköttsgryta med svamp behöver tid på spisen. Precis som långkokt älgfärsgryta. Eller ett nytt recept på en riktigt klassisk rätt: Höns eller kyckling i curry som får puttra länge. Bekväm bjudmat som smakar fantastiskt!

 grytrecept.se


Julvarmt

Laxpaj till jul Lax och schalottenlök i pajen för julbordet!

Snabba scones

Grahamscones. Snabbaste vägen till nybakat stavas scones. Här med lite grövre mjöl och mycket smak!
Prenumerera direkt! Gratis!

Frukostbullar

Morotsbullar Saftiga frukostbullar med rivna morötter startar dagen på rätt sida.
Under portalen Peppar och salt samlas Magnus Carlstedts uppskattade receptsajter. Webbplatserna når nu en mångmiljonpublik med mer än 100 000 unika besökare i veckan.

Läs mer ...