Ljust surdegsbrödEtt smakrikt, lite ljusare surdegsbröd med god skorpa och härlig smak. Lite jäst och lång jästid ger ett lätt syrat och lagom luftigt bröd. Du behöverFördeg
Huvuddeg
Gör så här:4 limpor Dag 1, Blanda ingredienserna till fördegen, täck med plast eller en bakduk och ställ i rumstemperatur över natten. Dag 2, Blanda fördegen med vattnet och lös jästen i blandningen. Knåda i rågmjölet och vetemjölet. Använd en degblandare eller liknande och knåda i 8 minuter. Tillsätt saltet och knåda i ytterligare 5 minuter. Låt degen jäsa i bunken med en duk över i 1 1/2 -2 timmar, tills den fördubblat sin volym. Häll försiktigt upp degen på ett mjölat bakbord. Undvik att trycka ut den luft som finns i degen - knåda den inte. Skär degen i fyra delar. Vik försiktigt ihop degen så de bildar limpor med skarven neråt. Låt bröden jäsa på bakplåtspapper till dubbel storlek - det kan ta 4-6 timmar. Värm ugnen till 275 grader. Sätt in en plåt och låt den bli varm. Sätt in en ugnsfast form med vatten i botten av ugnen. Dra försikitgt över de jästa bröden på den heta plåten och grädda i fem minuter. Sänk värmen till 200 grader och grädda i ytterligare 35 minuter. Låt bröden svalna på galler utan bakduk så de behåller sin knapriga yta. MorotskakaModern klassiker står sig på kakfatet
Kär kaka har många recept… Morotskaka är något av en klassiker på många fikabord. Söt och saftig kaka med drag av pepparkaka och täckt av färskost med citron. Lättbakad dessutom. Inte konstigt att den är populär! FiskgratängBekvämt och gott med gratängGratänger med grönt är komfortmat. Snabb och god fiskgratäng med zucchini är riktigt gott på kort tid! PajreceptBekväma pajerPaj är latmat. Sköter sig själv i ugnen och kan lagas i förväg. Smart och gott! KolaLyxigaste lördagsgodiset!Riktigt bra ingredienser som vispgrädde, smör, äkta vanilj och kanske en nypa havssalt är kanske inte receptet på hälsokost, men väl på bästa sortens lördagsgodis: smörkola. När idéerna på bra gåbortspresenter sinar passar det bra att sätta kastrullen på värmen och sedan slå in kolorna i fint papper och cellofan. Klassiska kolor som chokladkola och gräddkola går garanterat hem hos de flesta. Hårda kolor? Se upp med tandlagningarna! Pepparkakor
Klassiskt hela julen!
Riktigt goda, hembakta pepparkakor...
Snabba scones
Grahamscones.
Snabbaste vägen till nybakat stavas scones. Här med lite grövre mjöl och mycket smak!
Frukostbullar
Morotsbullar
Saftiga frukostbullar med rivna morötter startar dagen på rätt sida.
|
|
värför använda jäst när man har surdeg?