Ljust surdegsbröd

Ett smakrikt, lite ljusare surdegsbröd med god skorpa och härlig smak. Lite jäst och lång jästid ger ett lätt syrat och lagom luftigt bröd.

Du behöver

Fördeg

  • 100 g rågsurdeg
  • 200 g vatten
  • 150 g vetemjöl
  • 50 g rågmjöl

Huvuddeg

  • 700 g vatten
  • 10 g jäst
  • 150 g rågmjöl
  • 1000 g vetemjöl special
  • 18 g salt

Gör så här:

4 limpor

Dag 1,

Blanda ingredienserna till fördegen, täck med plast eller en bakduk och ställ i rumstemperatur över natten.

Dag 2,

Blanda fördegen med vattnet och lös jästen i blandningen.

Knåda i rågmjölet och vetemjölet. Använd en degblandare eller liknande och knåda i 8 minuter.

Tillsätt saltet och knåda i ytterligare 5 minuter.

Låt degen jäsa i bunken med en duk över i 1 1/2 -2 timmar, tills den fördubblat sin volym.

Häll försiktigt upp degen på ett mjölat bakbord. Undvik att trycka ut den luft som finns i degen - knåda den inte.

Skär degen i fyra delar. Vik försiktigt ihop degen så de bildar limpor med skarven neråt. Låt bröden jäsa på bakplåtspapper till dubbel storlek - det kan ta 4-6 timmar.

Värm ugnen till 275 grader. Sätt in en plåt och låt den bli varm. Sätt in en ugnsfast form med vatten i botten av ugnen.

Dra försikitgt över de jästa bröden på den heta plåten och grädda i fem minuter.

Sänk värmen till 200 grader och grädda i ytterligare 35 minuter.

Låt bröden svalna på galler utan bakduk så de behåller sin knapriga yta.


Recept och foto: Peppar och salt, Magnus Carlstedt


Kommentar av Casper
27 juli 2012

värför använda jäst när man har surdeg?


Pasta

Pasta allt-i-ett för trötta gourmeter!

Snabb pasta blir ofta räddaren i köksnöden. Men pasta med champinjoner och rökt lax är riktig fredagsmysmat!

Pasta räddar vardagen i många kök. Snabbt, mättande, lättvarierat och mättande. Och allra bäst blir allt-i-ett rätterna med bara en gryta på bordet. Varianterna där varm pasta smaksätts med grönt, kött, fisk eller svamp är oändliga. Och ofta är det enkla det som blir allra godast. Variera pasta carbonaran och gör carbonara med chorizo eller färskost. Laga krämig pasta med grönkål, parmesan och hasselnötter. Eller gör pasta puttanesca med sardeller.
Eller så smaksätter du med rökt lax och gör pasta med champinjoner och rökt lax och bönor. En rätt som är snabb nog en vardagskväll men god nog för fredagsmys eller lördagsmiddag. Något grönt, lite bröd och du har kvällen räddad.

 pastarecept.se

Surdegsbröd

Hembakat med klass

Känslan av att ha bakat eget, riktigt gott bröd är fantastisk. Med bara mjöl, vatten, salt och lite jäst lyckas du med ljust surdegsbröd!

surdegsbrod.se

Hembakat

Baka bättre bröd!

Hembakat bröd lyfter middagen till en ny nivå. Prova grahamsbröd som får gästerna att jubla!

hembakatbrod.se


Grön buffé

Grön buffé till Kristi himmelfärdsdag

Långhelg eller bara en ledig dag? Ta chansen att bjuda på enkel vårbuffé med smakrika och överraskande primörer, varför inte ogräspaj med kirskål!

Späd grönska smakar fantastiskt även om det är ogräs vi skördar. Nässelblad blir till en fantastisk nässelsoppa som gärna serveras med ägghalvor. Färskost är enkelt att göra och kan smaksättas med någon sprittande färsk, vild ört som ramslöken med dess milda vitlökssmak. Enklaste sparrisen kokas lätt och lindas om med parmaskinka. Se, där har vi en buffé!

 pajrecept.se


Pepparkakor

Klassiskt hela julen! Riktigt goda, hembakta pepparkakor...

Snabba scones

Grahamscones. Snabbaste vägen till nybakat stavas scones. Här med lite grövre mjöl och mycket smak!
Prenumerera direkt! Gratis!

Frukostbullar

Morotsbullar Saftiga frukostbullar med rivna morötter startar dagen på rätt sida.
Under portalen Peppar och salt samlas Magnus Carlstedts uppskattade receptsajter. Webbplatserna når nu en mångmiljonpublik med mer än 100 000 unika besökare i veckan.

Läs mer ...