Ljust surdegsbrödEtt smakrikt, lite ljusare surdegsbröd med god skorpa och härlig smak. Lite jäst och lång jästid ger ett lätt syrat och lagom luftigt bröd. Du behöverFördeg
Huvuddeg
Gör så här:4 limpor Dag 1, Blanda ingredienserna till fördegen, täck med plast eller en bakduk och ställ i rumstemperatur över natten. Dag 2, Blanda fördegen med vattnet och lös jästen i blandningen. Knåda i rågmjölet och vetemjölet. Använd en degblandare eller liknande och knåda i 8 minuter. Tillsätt saltet och knåda i ytterligare 5 minuter. Låt degen jäsa i bunken med en duk över i 1 1/2 -2 timmar, tills den fördubblat sin volym. Häll försiktigt upp degen på ett mjölat bakbord. Undvik att trycka ut den luft som finns i degen - knåda den inte. Skär degen i fyra delar. Vik försiktigt ihop degen så de bildar limpor med skarven neråt. Låt bröden jäsa på bakplåtspapper till dubbel storlek - det kan ta 4-6 timmar. Värm ugnen till 275 grader. Sätt in en plåt och låt den bli varm. Sätt in en ugnsfast form med vatten i botten av ugnen. Dra försikitgt över de jästa bröden på den heta plåten och grädda i fem minuter. Sänk värmen till 200 grader och grädda i ytterligare 35 minuter. Låt bröden svalna på galler utan bakduk så de behåller sin knapriga yta. MorotskakaModern klassiker står sig på kakfatet
Kär kaka har många recept… Morotskaka är något av en klassiker på många fikabord. Söt och saftig kaka med drag av pepparkaka och täckt av färskost med citron. Lättbakad dessutom. Inte konstigt att den är populär! KladdkakorLyxig kladdkakaDags för en härlig långfika i helgen? Prova nya, goda recept på kladdkaka med jordnötter! PajreceptViltpaj som värmerProva ett gott recept på viltpaj och upptäck en god variant av den populära köttfärspajen! GrilltipsMarinera mera!Lägg kött, kyckling eller grönsaker i en smakrik marinad och grillningen tar fart! Oavsett om du väljer att marinera över natten eller pensla på vid eller efter grillningen är det lätt att smaksätta grillat. Lagom till värmen tipsar vi om några lätta marinader: Limesmak till kycklingen, tomat och soja till fläskkött och en god vitlöksblandning till grönsakerna. Fläskfilén trivs i vinmarinad och till lammet kryddar vi klassiskt med rosmarin och vitök. Den som vill ha lite omväxling gör en marinad på cider och penslar kycklingen först när den är färdiggrillad. Lätt som sagt, och riktigt gott i värmen! Pepparkakor
Klassiskt hela julen!
Riktigt goda, hembakta pepparkakor...
Snabba scones
Grahamscones.
Snabbaste vägen till nybakat stavas scones. Här med lite grövre mjöl och mycket smak!
Frukostbullar
Morotsbullar
Saftiga frukostbullar med rivna morötter startar dagen på rätt sida.
|
|
värför använda jäst när man har surdeg?