![]() ![]() Ljust surdegsbröd![]() Ett smakrikt, lite ljusare surdegsbröd med god skorpa och härlig smak. Lite jäst och lång jästid ger ett lätt syrat och lagom luftigt bröd. Du behöverFördeg
Huvuddeg
Gör så här:4 limpor Dag 1, Blanda ingredienserna till fördegen, täck med plast eller en bakduk och ställ i rumstemperatur över natten. Dag 2, Blanda fördegen med vattnet och lös jästen i blandningen. Knåda i rågmjölet och vetemjölet. Använd en degblandare eller liknande och knåda i 8 minuter. Tillsätt saltet och knåda i ytterligare 5 minuter. Låt degen jäsa i bunken med en duk över i 1 1/2 -2 timmar, tills den fördubblat sin volym. Häll försiktigt upp degen på ett mjölat bakbord. Undvik att trycka ut den luft som finns i degen - knåda den inte. Skär degen i fyra delar. Vik försiktigt ihop degen så de bildar limpor med skarven neråt. Låt bröden jäsa på bakplåtspapper till dubbel storlek - det kan ta 4-6 timmar. Värm ugnen till 275 grader. Sätt in en plåt och låt den bli varm. Sätt in en ugnsfast form med vatten i botten av ugnen. Dra försikitgt över de jästa bröden på den heta plåten och grädda i fem minuter. Sänk värmen till 200 grader och grädda i ytterligare 35 minuter. Låt bröden svalna på galler utan bakduk så de behåller sin knapriga yta. ![]() ![]() ![]()
|
|
värför använda jäst när man har surdeg?