Ljust surdegsbröd

Ett smakrikt, lite ljusare surdegsbröd med god skorpa och härlig smak. Lite jäst och lång jästid ger ett lätt syrat och lagom luftigt bröd.

Du behöver

Fördeg

  • 100 g rågsurdeg
  • 200 g vatten
  • 150 g vetemjöl
  • 50 g rågmjöl

Huvuddeg

  • 700 g vatten
  • 10 g jäst
  • 150 g rågmjöl
  • 1000 g vetemjöl special
  • 18 g salt

Gör så här:

4 limpor

Dag 1,

Blanda ingredienserna till fördegen, täck med plast eller en bakduk och ställ i rumstemperatur över natten.

Dag 2,

Blanda fördegen med vattnet och lös jästen i blandningen.

Knåda i rågmjölet och vetemjölet. Använd en degblandare eller liknande och knåda i 8 minuter.

Tillsätt saltet och knåda i ytterligare 5 minuter.

Låt degen jäsa i bunken med en duk över i 1 1/2 -2 timmar, tills den fördubblat sin volym.

Häll försiktigt upp degen på ett mjölat bakbord. Undvik att trycka ut den luft som finns i degen - knåda den inte.

Skär degen i fyra delar. Vik försiktigt ihop degen så de bildar limpor med skarven neråt. Låt bröden jäsa på bakplåtspapper till dubbel storlek - det kan ta 4-6 timmar.

Värm ugnen till 275 grader. Sätt in en plåt och låt den bli varm. Sätt in en ugnsfast form med vatten i botten av ugnen.

Dra försikitgt över de jästa bröden på den heta plåten och grädda i fem minuter.

Sänk värmen till 200 grader och grädda i ytterligare 35 minuter.

Låt bröden svalna på galler utan bakduk så de behåller sin knapriga yta.


Recept och foto: Peppar och salt, Magnus Carlstedt


Kommentar av Casper
27 juli 2012

värför använda jäst när man har surdeg?


Grilltips!

Fräsch melonsallad gillar grillat!

Balansera grillkvällen med rätt tillbehör. Sallader på vattenmelon matchar kolgrillen perfekt!

Grillat är mat med rejäla smaker. Men kraftig mat behöver lite balans! Låt därför rätt tillbehör bli det som binder samman grillkvällen. Söt vattenmelon är fräscht i värmen och passar minst lika bra på grillbuffén som till desserten.

Melon går fint att servera som den är men prova en melonsallad med lagrad ost till grillad kyckling. Eller gör en kall tomat-och melonsalsa med chili som passar till grillad halloumiost och grönsaksspett. En syrlig melonsallad med gurka och rödlök är ett gott tillbehör till grillat kött av flera slag. Varför inte prova alla tre till nästa grillkväll? Vi lovar att de höjer smaken på resten av festen!

 grillrecept.nu

Vegetarisk mat

Alla nyanser av grönt

Det är lätt att laga grönare mat. Börja med en mustig vintergryta med bönor och rotfrukter, toppad med fetaost!

vegetariskarecept.se

Baka med rabarber

Älskade rabarber!

Nu börjar rabarberstjälkarna sträcka sig stolt ur jorden och vi vill bjuda alla på rabarberkaka! Fram med långpannan bara.

smulpaj.se


Pannkakor

Crêpes

Fyllda pannkakor är en läckerhet som gjord för köksexperiment. Prova nya, goda recept på crêpes!

Pannkaksrullar med fyllning, crêpes, är en rätt som passar i många sammanhang. Beroende på vad du fyller crêpesen med så kan de vara både en enkel förrätt, en vardagsmiddag, en festrätt eller ett bra inslag på buffébordet. Servera dem som de är med grönt och ett gott bröd eller låt dem bli ett av flera inslag i middagen.

Prova något av våra nya recept; svampcrêpes, som passar fint på buffén, köttfärscrêpes, som både barn och vuxna brukar gillar eller kanske goda böncrêpes?

Godare middag på er!

 pannkakor.se


Cheesecake

Fryst kärlek! En kylig kaka som värmer inombords… Cheesecake regerar!

Bagels

Läckert segt. Favoritbrödet som både kokas och gräddas i ugn. Fyll med favoritpålägg för en lyxig macka.
Prenumerera direkt! Gratis!

Glace au four

Glass i ugn? Javisst! Glass, bär och ett täcke av nygräddad, mjuk maräng. En otrolig efterrätt i all enkelhet.
Under portalen Peppar och salt samlas Magnus Carlstedts uppskattade receptsajter. Webbplatserna når nu en mångmiljonpublik med mer än 100 000 unika besökare i veckan.

Läs mer ...