Ljust surdegsbröd

Ett smakrikt, lite ljusare surdegsbröd med god skorpa och härlig smak. Lite jäst och lång jästid ger ett lätt syrat och lagom luftigt bröd.

Du behöver

Fördeg

  • 100 g rågsurdeg
  • 200 g vatten
  • 150 g vetemjöl
  • 50 g rågmjöl

Huvuddeg

  • 700 g vatten
  • 10 g jäst
  • 150 g rågmjöl
  • 1000 g vetemjöl special
  • 18 g salt

Gör så här:

4 limpor

Dag 1,

Blanda ingredienserna till fördegen, täck med plast eller en bakduk och ställ i rumstemperatur över natten.

Dag 2,

Blanda fördegen med vattnet och lös jästen i blandningen.

Knåda i rågmjölet och vetemjölet. Använd en degblandare eller liknande och knåda i 8 minuter.

Tillsätt saltet och knåda i ytterligare 5 minuter.

Låt degen jäsa i bunken med en duk över i 1 1/2 -2 timmar, tills den fördubblat sin volym.

Häll försiktigt upp degen på ett mjölat bakbord. Undvik att trycka ut den luft som finns i degen - knåda den inte.

Skär degen i fyra delar. Vik försiktigt ihop degen så de bildar limpor med skarven neråt. Låt bröden jäsa på bakplåtspapper till dubbel storlek - det kan ta 4-6 timmar.

Värm ugnen till 275 grader. Sätt in en plåt och låt den bli varm. Sätt in en ugnsfast form med vatten i botten av ugnen.

Dra försikitgt över de jästa bröden på den heta plåten och grädda i fem minuter.

Sänk värmen till 200 grader och grädda i ytterligare 35 minuter.

Låt bröden svalna på galler utan bakduk så de behåller sin knapriga yta.


Recept och foto: Peppar och salt, Magnus Carlstedt


Kommentar av Casper
27 juli 2012

värför använda jäst när man har surdeg?


Glutenfria kakor

Godaste kakorna utan gluten

Glutenfritt är varken tråkigt eller torrt. Glutenfri nougatkaka slår de flesta i samma klass.

Det är lätt att baka bra, glutenfria chokladkakor. Speciellt kladdkakor brukar bli lyckade på glutenfri mix. Baka klassisk kladdkaka eller prova ett nytt recpet på glutenfri kladdkaka med nougat. Enkelt att lyckas med och riktigt gott som efterrätt eller finare fika.

Har du bakat glutenfria småkakor? Chokladkakor, jordnötskakor, havrekakor elller kanelskorpor är alla lättbakade och riktigt goda småkakor. Perfekt för alla som inte äter gluten. Och lika bra för alla andra!

 glutenfriarecept.se

Vegetariska grytor och soppor

Vinterns sista långkok

Vintern vill visst stanna lite till, men vi passar på att värma oss med en rejäl, rykande böngryta med kokosmjölk!

veganrecept.se

Kladdkakor

Fika genast? Kladdkaka!

Kladdkakan har vunnit svenska folkets hjärtan! Med en lätt nötbotten blir den om möjligt ännu godare.

kladdkakor.se


Sopprecept

Sopplunch

Soppa är den perfekta lunchen en solig höstdag. Och en utmärkt starkt på middagen en kulen kväll! Nya sopprecept på sopprecept.se.

En värmande potatissoppa tillsammans med hembakat bröd? Eller kanske en god morotssoppa i all enkelhet?

Soppa kan vara både en enkel lunchrätt, en god förrätt och en hel middag. Och bra soppor lagar du ofta med de råvaror som finns färska just nu.

Ännu finns fin squash till squashsoppan och i skogen hittar du mängder av fin matsvamp till svampsoppan. Eller varför inte kombinera två goda ting i en fin squash- och svampsoppa? God hösthelg på er!

 sopprecept.se


Pepparkakor

Klassiskt hela julen! Riktigt goda, hembakta pepparkakor...

Snabba scones

Grahamscones. Snabbaste vägen till nybakat stavas scones. Här med lite grövre mjöl och mycket smak!
Prenumerera direkt! Gratis!

Surdegsbröd

Finaste limporna Blir höstens projekt surdegsbakning? Prova ett gott basrecept med råg.
Under portalen Peppar och salt samlas Magnus Carlstedts uppskattade receptsajter. Webbplatserna når nu en mångmiljonpublik med mer än 100 000 unika besökare i veckan.

Läs mer ...