Gör din surdeg

Att starta upp en surdeg kräver lite tid och vilja men resultatet blir oslagbart! Här finns receptet för att göra din egen surdeg.

Du behöver

  • 6 msk rågmjöl
  • 2 1/2 dl vatten

Gör så här:

Att göra en surdeg tar flera dagar, och för att surdegen ska överleva behöver man mata den kontinuerligt. När en surdeg väl är igång kan man dock hålla den vid liv väldigt länge, förutsatt att den matas regelbundet.

 

Att göra en surdeg

 

Dag 1

Rör ut 4 msk rågmjöl i 2 dl ljummet vatten tills det är klumpfritt i en plastburk med förslutbart lock (tex glassförpackning). Förslut med locket och ställ varmt (ca 25°c) i 2 dagar.

Dag 3

Tillsätt ytterligare 2 msk rågmjöl och 1/2 dl vatten och låt stå med stängt lock

Dag 4

Surdegen kan nu användas för bakning

Tips:

Då degen inte används bör den förvaras i kylen och bör matas regelbundet helst 1 gång om dagen med ungefär 1 msk rågmjöl och lite vatten.

Surdegen kan även frysas in och sedan tas ut, "väckas till liv" genom att den matas med lite mjöl och vatten och användas vid bakning en dag senare.

Notera att då den inte används ska behållaren vara försluten med lock.


Recept och foto: Peppar och salt, Magnus Carlstedt


Rapportera olämplig kommentar

Kommentar av Hello!
1 oktober 2017

Hello!

Rapportera olämplig kommentar

Kommentar av Hello!
30 september 2017

Hello!

Rapportera olämplig kommentar

Kommentar av Hello!
29 september 2017

Hello!

Rapportera olämplig kommentar

Kommentar av Hello!
28 september 2017

Hello!

Rapportera olämplig kommentar

Kommentar av Hello!
26 september 2017

Hello!

Rapportera olämplig kommentar

Kommentar av Hello!
26 september 2017

Hello!

Rapportera olämplig kommentar

Kommentar av Hello!
25 september 2017

Hello!

Rapportera olämplig kommentar

Kommentar av tretinoin chemotherapy kedfbedggkeffedb
23 september 2017

tretinoin chemotherapy kedfbedggkeffedb


Morotskaka

Modern klassiker står sig på kakfatet

Inget fik med självaktning saknar morotskaka! Baka din egen morotskaka i långpanna så räcker det till alla gäster.

Kär kaka har många recept… Morotskaka är något av en klassiker på många fikabord. Söt och saftig kaka med drag av pepparkaka och täckt av färskost med citron. Lättbakad dessutom. Inte konstigt att den är populär!
Till våra favoritrecept hör klassisk morotskaka och morotskaka med lime – båda har den rätta mixen av sött, citrus och kryddor!
Morotskakan kan varieras i det oändliga – från apelsinmorotskaka med mörk choklad, till glutenfri morotskaka och morotskaksmuffins! Eller så bakar du vårt senaste recept på morotskaka i långpanna. En saftig och kryddig kaka som räcker till riktigt många, sötsugna fikagäster. Länge leve rotfrukterna!

 morotskaka.com

Frukostbullar

Hembakad frukost-bulle förgyller hela dagen!

Vem vill inte vakna till doften av nybakat bröd? Hembakta grahamsbullar är rätt blandning mellan nyttigt och gott!

frukostbullar.se

Brownies

Lyxiga brownies

Vilken är världens godaste brownie? Får vi förestlå mandelbrownies med kexbotten!

browniesrecept.se


Påskgodis

Påskens bästa godis

Till påsk får vi släppa loss gottegrisen inom oss. Gör det med stil och laga syrlig citronfudge!

Skärtorsdagens påskkärringar och själva påskaftons äggjakt - det finns verkligen tillfällen för att njuta av sötsaker till påsk. Eget påskgodis lagar du enkelt hemma! Gör vit chokladtryffel som får stuns av lime eller rulla små chokladbollar med nötter och frukt till de vuxna. Marsipan går alltid hem, gärna i form av påskägg smaksatta med arrak.

Det är tid för en riktigt god påsk!

 påskgodisrecept.se


Hembakat bröd

Finns det något som går upp mot doften av nybakat bröd? Satsa på ett gott surdegsbröd som passar både till mat och som frukostbröd.

Snabba scones

Grahamscones. Snabbaste vägen till nybakat stavas scones. Här med lite grövre mjöl och mycket smak!
Prenumerera direkt! Gratis!

Surdegsbröd

Finaste limporna Blir höstens projekt surdegsbakning? Prova ett gott basrecept med råg.
Under portalen Peppar och salt samlas Magnus Carlstedts uppskattade receptsajter. Webbplatserna når nu en mångmiljonpublik med mer än 100 000 unika besökare i veckan.

Läs mer ...