Surdegsbröd med dinkel

Dinkel ger fin smak åt bröd och i detta surdegsbröd blir det härligt smak och vacker yta.

Du behöver

Dag 1

  • 200 g rågsurdeg
  • 300 g vatten (3 dl)
  • 300 g vetemjöl

Huvuddeg

  • 500 g vatten (5dl)
  • 20 g jäst
  • 600 g grovt dinkelmjöl
  • 600 g vetemjöl
  • 2 msk honung
  • 2 msk olivolja
  • 14 g salt

Gör så här:

Blanda ingredienserna till fördegen och täck med plast eller bakduk. Låt stå i rumstemperatur över natten.

Blanda nu alla ingredienserna till huvuddegen, utom saltet, med fördegen.

Knåda med degblandare eller hushållsassistent i 10 minuter. Tillsätt saltet och knåda ytterligare 5 minuter.

Låt degen jäsa upp i degbunken i cirka 20 minuter. Ta sedan tag i kanten på degen och vik den dubbel. Låt jäsa ytterligare 20 minuter och gör om vikningen. Låt jäsa ytterligare cirka 20 minuter eller tills degen jäst upp ordentligt.

Stjälp försiktigt upp degen på en mjölad bänk och dela den i fyra bitar. Tänk på att inte knåda degen för att inte pressa ut luften ur den.

Vik samman degbitarna på längden så att de bildar avlånga limpor. Lägg limporna att jäsa på baklåtspapper eller på smord plåt, nu ska bröden jäsa till dubbel storlek. Hur lång tid det tar varierar bland annat på grund av värmen i rummet men 60-80 minuter kan vara lagom.

Värm ugnen till 250 grader. Spruta in lite vatten med en blomsterspruta och sätt in bröden i mitten av ugnen.
Sänk värmen till 200 grader och grädda bröden i cirka 40 minuter.

Låt bröden svalna på galler.


Recept och foto: Peppar och salt, Magnus Carlstedt



Morotskaka

Modern klassiker står sig på kakfatet

Inget fik med självaktning saknar morotskaka! Baka din egen morotskaka i långpanna så räcker det till alla gäster.

Kär kaka har många recept… Morotskaka är något av en klassiker på många fikabord. Söt och saftig kaka med drag av pepparkaka och täckt av färskost med citron. Lättbakad dessutom. Inte konstigt att den är populär!
Till våra favoritrecept hör klassisk morotskaka och morotskaka med lime – båda har den rätta mixen av sött, citrus och kryddor!
Morotskakan kan varieras i det oändliga – från apelsinmorotskaka med mörk choklad, till glutenfri morotskaka och morotskaksmuffins! Eller så bakar du vårt senaste recept på morotskaka i långpanna. En saftig och kryddig kaka som räcker till riktigt många, sötsugna fikagäster. Länge leve rotfrukterna!

 morotskaka.com

Helgmenyn

Tacksam ugnsrätt

Aubergine trivs i ugnen! Gratinerade passar de perfekt för egen kryddning.

helgmenyn.se

Enkel helglyx

Festpotatis till helgen

Helgmiddag med klass ordnar du lätt med pepparrotspotatis i ugn!

helgmenyn.se


Gratängrecept

Goda gratänger värmer

Mat i ugn är bekvämt. En god gratäng sköter sig själv och mättar många!

Att låta middagen sakta koka samman i ugnen medan man själv dukar är en bra början på en god kväll. Bekvämt, tidseffektivt men framförallt gott!
Variera potatisgratängen med en god broccoligratäng och du har ett tillbehör som passar många rätter. Laga gratäng med svamp och paprika – god till fisk och vegetariska ugnsrätter. En gratäng med kyckling och chèvre är mättande och passar som huvudrätt, gärna med kokta grönsaker och en sallad. Eller gör en lyxig potatisgratäng med lax – lättlagat men riktigt gott!

 gratäng.se


Pepparkakor

Klassiskt hela julen! Riktigt goda, hembakta pepparkakor...

Snabba scones

Grahamscones. Snabbaste vägen till nybakat stavas scones. Här med lite grövre mjöl och mycket smak!
Prenumerera direkt! Gratis!

Glace au four

Glass i ugn? Javisst! Glass, bär och ett täcke av nygräddad, mjuk maräng. En otrolig efterrätt i all enkelhet.
Under portalen Peppar och salt samlas Magnus Carlstedts uppskattade receptsajter. Webbplatserna når nu en mångmiljonpublik med mer än 100 000 unika besökare i veckan.

Läs mer ...