Surdegsbröd med dinkel

Dinkel ger fin smak åt bröd och i detta surdegsbröd blir det härligt smak och vacker yta.

Du behöver

Dag 1

  • 200 g rågsurdeg
  • 300 g vatten (3 dl)
  • 300 g vetemjöl

Huvuddeg

  • 500 g vatten (5dl)
  • 20 g jäst
  • 600 g grovt dinkelmjöl
  • 600 g vetemjöl
  • 2 msk honung
  • 2 msk olivolja
  • 14 g salt

Gör så här:

Blanda ingredienserna till fördegen och täck med plast eller bakduk. Låt stå i rumstemperatur över natten.

Blanda nu alla ingredienserna till huvuddegen, utom saltet, med fördegen.

Knåda med degblandare eller hushållsassistent i 10 minuter. Tillsätt saltet och knåda ytterligare 5 minuter.

Låt degen jäsa upp i degbunken i cirka 20 minuter. Ta sedan tag i kanten på degen och vik den dubbel. Låt jäsa ytterligare 20 minuter och gör om vikningen. Låt jäsa ytterligare cirka 20 minuter eller tills degen jäst upp ordentligt.

Stjälp försiktigt upp degen på en mjölad bänk och dela den i fyra bitar. Tänk på att inte knåda degen för att inte pressa ut luften ur den.

Vik samman degbitarna på längden så att de bildar avlånga limpor. Lägg limporna att jäsa på baklåtspapper eller på smord plåt, nu ska bröden jäsa till dubbel storlek. Hur lång tid det tar varierar bland annat på grund av värmen i rummet men 60-80 minuter kan vara lagom.

Värm ugnen till 250 grader. Spruta in lite vatten med en blomsterspruta och sätt in bröden i mitten av ugnen.
Sänk värmen till 200 grader och grädda bröden i cirka 40 minuter.

Låt bröden svalna på galler.


Recept och foto: Peppar och salt, Magnus Carlstedt



Morotskaka

Modern klassiker står sig på kakfatet

Inget fik med självaktning saknar morotskaka! Baka din egen morotskaka i långpanna så räcker det till alla gäster.

Kär kaka har många recept… Morotskaka är något av en klassiker på många fikabord. Söt och saftig kaka med drag av pepparkaka och täckt av färskost med citron. Lättbakad dessutom. Inte konstigt att den är populär!
Till våra favoritrecept hör klassisk morotskaka och morotskaka med lime – båda har den rätta mixen av sött, citrus och kryddor!
Morotskakan kan varieras i det oändliga – från apelsinmorotskaka med mörk choklad, till glutenfri morotskaka och morotskaksmuffins! Eller så bakar du vårt senaste recept på morotskaka i långpanna. En saftig och kryddig kaka som räcker till riktigt många, sötsugna fikagäster. Länge leve rotfrukterna!

 morotskaka.com

Morotskaka

Morotskaka + lime

Det pratas om att vi ska äta mera grönt. Vi slår ett slag för morotskakan!

morotskaka.com

Gröt

Nya bättre frukostvanor

Skrädmjölsgröt görs på rostat havremjöl som blir välkommen omväxling till havregrynsgröten.

gröt.com


Pajrecept

Helgmiddag

Nya, goda pajrecept! Gör en brie-och salamipaj som bjudmat.

Paj passar nästan alltid bra att bjuda på. En perfekt rätt att förbereda i förväg eller att snabbt svänga ihop när det är bråtom. Variationerna är oändliga och du kan lätt göra olika sorters pajbotten, med grovt eller fint mjöl efter smak och tillfälle.

Laga klassiska pajer som köttfärspaj eller en god och smakrik ostpaj.

Den som vill ha omväxling lagar kikärtspaj eller brie-och salamipaj. Kanske ett nytt, läckert recept på champinjonpaj med bacon?

 pajrecept.se


Hembakat bröd

Finns det något som går upp mot doften av nybakat bröd? Satsa på ett gott surdegsbröd som passar både till mat och som frukostbröd.

Snabba scones

Grahamscones. Snabbaste vägen till nybakat stavas scones. Här med lite grövre mjöl och mycket smak!
Prenumerera direkt! Gratis!

Glace au four

Glass i ugn? Javisst! Glass, bär och ett täcke av nygräddad, mjuk maräng. En otrolig efterrätt i all enkelhet.
Under portalen Peppar och salt samlas Magnus Carlstedts uppskattade receptsajter. Webbplatserna når nu en mångmiljonpublik med mer än 100 000 unika besökare i veckan.

Läs mer ...