Ljust formbröd med surdeg

Ett gott frukostbröd, utmärkt att rosta. Även fint som tillbehör tillexempel till sallader istället för en vanlig formfranska.

Du behöver

Dag 1

  • 200 g rågsurdeg
  • 300 g fingervarmt vatten
  • 200 g grovt rågmjöl

Dag 1

  • 300 g kallt vatten
  • 200 g vetemjöl
  • 5 g jäst

Dag 2

  • 500 g kallt vatten
  • 20 g jäst
  • 250 g grahamsmjöl
  • 1100 g vetemjöl special
  • 2 msk majs- eller rapsolja
  • 18 g salt

Gör så här:

Dag 1,

Blanda ingredienserna till de båda fördegarna och ställ dem i rumstemperatur över natten. Täck dem med plast eller bakduk.

Dag 2,

Skrapa ner fördegarna i bunken till degblandare eller assistent. Tillsätt alla ingredienser till degen utom saltet och knåda med maskin på låg hastiget i 10 minuter. Tillsätt saltet och knåda ytterligare fem minuter.

Låt nu degen jäsa i bunken till dubbel storlek. Det kan ta 60-120 minuter beroende på värmen i rummet.

Dela degen i fyra delar och forma till runda stycken. Låt dem vila medan du smörjer fyra bakformar på två liter styck.

Tryck ut degen jämt i formen och ställ bröden att jäsa svalt till dubbel storlek. Återigen varierar tiden mycket men 60-80 minuter kan vara lagom.

Värm ugnen till 250 grader och sätt in bröden på ett galler i mitten av ugnen. Sänk temperaturen till 180 grader och grädda bröden i cirka 40 miuter.

Ta ut bröden och lyft ut dem ur formen. Sätt in dem på gallret i ytterligare fem minuter.

Låt bröden svalna på galler utan bakduk.


Recept och foto: Peppar och salt, Magnus Carlstedt


Kommentar av TM
27 oktober 2014

Betyg: 11 av 10. Bland det godaste jag provbakat på länge. Kudos!


Glutenfria kakor

Godaste kakorna utan gluten

Glutenfritt är varken tråkigt eller torrt. Glutenfri nougatkaka slår de flesta i samma klass.

Det är lätt att baka bra, glutenfria chokladkakor. Speciellt kladdkakor brukar bli lyckade på glutenfri mix. Baka klassisk kladdkaka eller prova ett nytt recpet på glutenfri kladdkaka med nougat. Enkelt att lyckas med och riktigt gott som efterrätt eller finare fika.

Har du bakat glutenfria småkakor? Chokladkakor, jordnötskakor, havrekakor elller kanelskorpor är alla lättbakade och riktigt goda småkakor. Perfekt för alla som inte äter gluten. Och lika bra för alla andra!

 glutenfriarecept.se

Soppa

Ostsoppa

En tallrik soppa kanske? En krämig ost- och svampsoppa värmer gott!

sopprecept.se

Kladdkakor

Varianter

Höstmörker är ett utmärkt skäl för att baka kladdkaka! Klassikern eller nyskrivna recept?

kladdkakor.se


Kladdkakor

Nya kladdiga kakor

Kladdkaka är mångas favoritkaka. På kladdkakor.se finns alltid recepten du behöver. Bara att slå på ugnen!

Prova en ny kladdkaka till fikat! Eller baka nåt gott till helgen. Nu finns nya recept på kladdkakor på kladdkakor.se. Vad sägs om kladdkaka med mörk choklad? Eller en variant med mint som smak? Härligt kladdigt och läckert!

 kladdkakor.se


Hembakat bröd

Finns det något som går upp mot doften av nybakat bröd? Satsa på ett gott surdegsbröd som passar både till mat och som frukostbröd.

Snabba scones

Grahamscones. Snabbaste vägen till nybakat stavas scones. Här med lite grövre mjöl och mycket smak!
Prenumerera direkt! Gratis!

Frukostbullar

Morotsbullar Saftiga frukostbullar med rivna morötter startar dagen på rätt sida.
Under portalen Peppar och salt samlas Magnus Carlstedts uppskattade receptsajter. Webbplatserna når nu en mångmiljonpublik med mer än 100 000 unika besökare i veckan.

Läs mer ...