Ljust formbröd med surdeg

Ett gott frukostbröd, utmärkt att rosta. Även fint som tillbehör tillexempel till sallader istället för en vanlig formfranska.

Du behöver

Dag 1

  • 200 g rågsurdeg
  • 300 g fingervarmt vatten
  • 200 g grovt rågmjöl

Dag 1

  • 300 g kallt vatten
  • 200 g vetemjöl
  • 5 g jäst

Dag 2

  • 500 g kallt vatten
  • 20 g jäst
  • 250 g grahamsmjöl
  • 1100 g vetemjöl special
  • 2 msk majs- eller rapsolja
  • 18 g salt

Gör så här:

Dag 1,

Blanda ingredienserna till de båda fördegarna och ställ dem i rumstemperatur över natten. Täck dem med plast eller bakduk.

Dag 2,

Skrapa ner fördegarna i bunken till degblandare eller assistent. Tillsätt alla ingredienser till degen utom saltet och knåda med maskin på låg hastiget i 10 minuter. Tillsätt saltet och knåda ytterligare fem minuter.

Låt nu degen jäsa i bunken till dubbel storlek. Det kan ta 60-120 minuter beroende på värmen i rummet.

Dela degen i fyra delar och forma till runda stycken. Låt dem vila medan du smörjer fyra bakformar på två liter styck.

Tryck ut degen jämt i formen och ställ bröden att jäsa svalt till dubbel storlek. Återigen varierar tiden mycket men 60-80 minuter kan vara lagom.

Värm ugnen till 250 grader och sätt in bröden på ett galler i mitten av ugnen. Sänk temperaturen till 180 grader och grädda bröden i cirka 40 miuter.

Ta ut bröden och lyft ut dem ur formen. Sätt in dem på gallret i ytterligare fem minuter.

Låt bröden svalna på galler utan bakduk.


Recept och foto: Peppar och salt, Magnus Carlstedt


Kommentar av TM
27 oktober 2014

Betyg: 11 av 10. Bland det godaste jag provbakat på länge. Kudos!


Morotskaka

Modern klassiker står sig på kakfatet

Inget fik med självaktning saknar morotskaka! Baka din egen morotskaka i långpanna så räcker det till alla gäster.

Kär kaka har många recept… Morotskaka är något av en klassiker på många fikabord. Söt och saftig kaka med drag av pepparkaka och täckt av färskost med citron. Lättbakad dessutom. Inte konstigt att den är populär!
Till våra favoritrecept hör klassisk morotskaka och morotskaka med lime – båda har den rätta mixen av sött, citrus och kryddor!
Morotskakan kan varieras i det oändliga – från apelsinmorotskaka med mörk choklad, till glutenfri morotskaka och morotskaksmuffins! Eller så bakar du vårt senaste recept på morotskaka i långpanna. En saftig och kryddig kaka som räcker till riktigt många, sötsugna fikagäster. Länge leve rotfrukterna!

 morotskaka.com

Efterrätter

Klassiskt!

En god efterrätt kan lyfta vilken måltid som helst! Varför inte en klassisk pudding?

efteratter.se

Fredagsmys

Äntligen fredagstacos!

Älskade fredag! Vi sparkar igång helgen med tacokväll hemma.

tacorecept.nu


Grön buffé

Grön buffé till Kristi himmelfärdsdag

Långhelg eller bara en ledig dag? Ta chansen att bjuda på enkel vårbuffé med smakrika och överraskande primörer, varför inte ogräspaj med kirskål!

Späd grönska smakar fantastiskt även om det är ogräs vi skördar. Nässelblad blir till en fantastisk nässelsoppa som gärna serveras med ägghalvor. Färskost är enkelt att göra och kan smaksättas med någon sprittande färsk, vild ört som ramslöken med dess milda vitlökssmak. Enklaste sparrisen kokas lätt och lindas om med parmaskinka. Se, där har vi en buffé!

 pajrecept.se


Fisksoppa

Lyxig soppa för många. Flera sorters fisk och räkor förvandlar fisksoppan till en riktig festrätt!

Snabba scones

Grahamscones. Snabbaste vägen till nybakat stavas scones. Här med lite grövre mjöl och mycket smak!
Prenumerera direkt! Gratis!

Surdegsbröd

Finaste limporna Blir höstens projekt surdegsbakning? Prova ett gott basrecept med råg.
Under portalen Peppar och salt samlas Magnus Carlstedts uppskattade receptsajter. Webbplatserna når nu en mångmiljonpublik med mer än 100 000 unika besökare i veckan.

Läs mer ...