Ljust formbröd med surdeg

Ett gott frukostbröd, utmärkt att rosta. Även fint som tillbehör tillexempel till sallader istället för en vanlig formfranska.

Du behöver

Dag 1

  • 200 g rågsurdeg
  • 300 g fingervarmt vatten
  • 200 g grovt rågmjöl

Dag 1

  • 300 g kallt vatten
  • 200 g vetemjöl
  • 5 g jäst

Dag 2

  • 500 g kallt vatten
  • 20 g jäst
  • 250 g grahamsmjöl
  • 1100 g vetemjöl special
  • 2 msk majs- eller rapsolja
  • 18 g salt

Gör så här:

Dag 1,

Blanda ingredienserna till de båda fördegarna och ställ dem i rumstemperatur över natten. Täck dem med plast eller bakduk.

Dag 2,

Skrapa ner fördegarna i bunken till degblandare eller assistent. Tillsätt alla ingredienser till degen utom saltet och knåda med maskin på låg hastiget i 10 minuter. Tillsätt saltet och knåda ytterligare fem minuter.

Låt nu degen jäsa i bunken till dubbel storlek. Det kan ta 60-120 minuter beroende på värmen i rummet.

Dela degen i fyra delar och forma till runda stycken. Låt dem vila medan du smörjer fyra bakformar på två liter styck.

Tryck ut degen jämt i formen och ställ bröden att jäsa svalt till dubbel storlek. Återigen varierar tiden mycket men 60-80 minuter kan vara lagom.

Värm ugnen till 250 grader och sätt in bröden på ett galler i mitten av ugnen. Sänk temperaturen till 180 grader och grädda bröden i cirka 40 miuter.

Ta ut bröden och lyft ut dem ur formen. Sätt in dem på gallret i ytterligare fem minuter.

Låt bröden svalna på galler utan bakduk.


Recept och foto: Peppar och salt, Magnus Carlstedt


Kommentar av TM
27 oktober 2014

Betyg: 11 av 10. Bland det godaste jag provbakat på länge. Kudos!


Morotskaka

Modern klassiker står sig på kakfatet

Inget fik med självaktning saknar morotskaka! Baka din egen morotskaka i långpanna så räcker det till alla gäster.

Kär kaka har många recept… Morotskaka är något av en klassiker på många fikabord. Söt och saftig kaka med drag av pepparkaka och täckt av färskost med citron. Lättbakad dessutom. Inte konstigt att den är populär!
Till våra favoritrecept hör klassisk morotskaka och morotskaka med lime – båda har den rätta mixen av sött, citrus och kryddor!
Morotskakan kan varieras i det oändliga – från apelsinmorotskaka med mörk choklad, till glutenfri morotskaka och morotskaksmuffins! Eller så bakar du vårt senaste recept på morotskaka i långpanna. En saftig och kryddig kaka som räcker till riktigt många, sötsugna fikagäster. Länge leve rotfrukterna!

 morotskaka.com

Pizza

Sportlovsmiddag? Pizza!

I sportlovstider smakar maten extra bra efter en dag i snön - och alla hurrar när det vankas pizza till middag!

bakapizza.se

Frukostbullar

Fruktbullar

Härligt nygräddade bullar med frukt och frön smakar fantastiskt till fikat. Baka en plåt goda fruktbullar

redan i dag!

frukostbullar.se


Pannkakor

Pannkakor är svaret!

Slut på middagsidéer mitt i veckan? Vispa ihop en pannkakssmet vetja!

Pannkakor hamnar i den absoluta toppen bland våra husmansfavoriter. Smeten går snabbt att vispa ihop och pannkakorna görs enkelt glutenfria eller veganska. Förpassa inte pannkakorna till efterrättshörnet! Gör dem istället grövre med rågmjöl och duka upp en buffé med pålägg: frukt, grönsaker, ost, matyoghurt... När alla får välja själva ropar ingen efter sylt. Eller koka ärtsoppa och servera pannkakor eller plättar till efterrätt, som traditionen bjuder. Fram med stekpannan bara!

 pannkakor.se


Pepparkakor

Klassiskt hela julen! Riktigt goda, hembakta pepparkakor...

Snabba scones

Grahamscones. Snabbaste vägen till nybakat stavas scones. Här med lite grövre mjöl och mycket smak!
Prenumerera direkt! Gratis!

Glace au four

Glass i ugn? Javisst! Glass, bär och ett täcke av nygräddad, mjuk maräng. En otrolig efterrätt i all enkelhet.
Under portalen Peppar och salt samlas Magnus Carlstedts uppskattade receptsajter. Webbplatserna når nu en mångmiljonpublik med mer än 100 000 unika besökare i veckan.

Läs mer ...