Ljust formbröd med surdeg

Ett gott frukostbröd, utmärkt att rosta. Även fint som tillbehör tillexempel till sallader istället för en vanlig formfranska.

Du behöver

Dag 1

  • 200 g rågsurdeg
  • 300 g fingervarmt vatten
  • 200 g grovt rågmjöl

Dag 1

  • 300 g kallt vatten
  • 200 g vetemjöl
  • 5 g jäst

Dag 2

  • 500 g kallt vatten
  • 20 g jäst
  • 250 g grahamsmjöl
  • 1100 g vetemjöl special
  • 2 msk majs- eller rapsolja
  • 18 g salt

Gör så här:

Dag 1,

Blanda ingredienserna till de båda fördegarna och ställ dem i rumstemperatur över natten. Täck dem med plast eller bakduk.

Dag 2,

Skrapa ner fördegarna i bunken till degblandare eller assistent. Tillsätt alla ingredienser till degen utom saltet och knåda med maskin på låg hastiget i 10 minuter. Tillsätt saltet och knåda ytterligare fem minuter.

Låt nu degen jäsa i bunken till dubbel storlek. Det kan ta 60-120 minuter beroende på värmen i rummet.

Dela degen i fyra delar och forma till runda stycken. Låt dem vila medan du smörjer fyra bakformar på två liter styck.

Tryck ut degen jämt i formen och ställ bröden att jäsa svalt till dubbel storlek. Återigen varierar tiden mycket men 60-80 minuter kan vara lagom.

Värm ugnen till 250 grader och sätt in bröden på ett galler i mitten av ugnen. Sänk temperaturen till 180 grader och grädda bröden i cirka 40 miuter.

Ta ut bröden och lyft ut dem ur formen. Sätt in dem på gallret i ytterligare fem minuter.

Låt bröden svalna på galler utan bakduk.


Recept och foto: Peppar och salt, Magnus Carlstedt


Kommentar av TM
27 oktober 2014

Betyg: 11 av 10. Bland det godaste jag provbakat på länge. Kudos!


Rabarber

Nya varianter på klassisk rabarberpaj

Årets första rabarber smakar alltid fantastiskt. Gör sommarsmaken rättvis i ett nytt recept på klassisk smulpaj med smak av kolakaka.

Värmen får rabarbern att skjuta fart. Dessa syrliga stänglar blev populära i landet först när inte bara de rikaste hade råd med socker. Idag är de en självklar del av försommaren för många av oss. Smälta i kräm, i saft och längre fram i sylt.
Men allra mest sommar smakar nog rabarberpajen. Varianterna är många: Från allra mest klassiska smulpajen till rabarberpaj med havretäcke, smulpaj med kolasmak eller rabarberpaj med mandelmassa. Kanske en rabarberpaj med kardemumma eller ett gott recept på rabarberpaj med smul som smakar kolakaka?

 smulpaj.se

Tillbehör till grillfesten

Modiga tillbehör till grillen

Det är lätt att stirra sig blind på huvudrätten, men det är tillbehör som gör grillningen till fest! Tomatsalsa är vacker och passar till det mesta.

grillrecept.nu

Morotskaka

Klassiker

En god morotskaka är ett måste på caféet. Baka den klassiska morotskakan själv!

morotskaka.com


Baka pizza ikväll!

Hembakad pizza av högsta klass

Pizzakväll? Gör hembakad pizza och välj själv hur den ska smaka! Varför inte glutenfri?

Hämtpizza går fortare men bakar du din egen pizza kan du njuta av den så mycket mer: Med en deg som gör botten knaprig istället för degig och favoritpåläggen på ser får du en festmåltid som både är godare, nyttigare och billigare än pizzerian. Samla familjen eller kompisarna och gör en stor deg!
Är du ute i tid gör du pizzadeg med fördeg. Det är den perfekta degen för den som vill ha riktigt fint lyft och härlig smak på pizzan. Är det lite mera bråttom går det också att äta gott och hembakat – en klassisk pizzadeg med fin smak men utan fördeg. Och behöver du pizzan riktigt snabbt gör du en snabb pizzadeg!
Vill du ta med pizza på utflykt eller stoppa den i lunchlådan utan att den blir oätligt seg? Då behöver du en mjuk botten som får pizzan att smaka bra även dagen efter. Gör mjuk grahamspizza så är det löst!
Och om du som många idag inte tål gluten kan du njuta av en god, glutenfri pizza med den bästa glutenfria pizzadegen! En deg som både håller ihop fint och smakar riktigt fint.
Trevligt pizzabakning!

 bakapizza.se


Fisksoppa

Lyxig soppa för många. Flera sorters fisk och räkor förvandlar fisksoppan till en riktig festrätt!

Snabba scones

Grahamscones. Snabbaste vägen till nybakat stavas scones. Här med lite grövre mjöl och mycket smak!
Prenumerera direkt! Gratis!

Glace au four

Glass i ugn? Javisst! Glass, bär och ett täcke av nygräddad, mjuk maräng. En otrolig efterrätt i all enkelhet.
Under portalen Peppar och salt samlas Magnus Carlstedts uppskattade receptsajter. Webbplatserna når nu en mångmiljonpublik med mer än 100 000 unika besökare i veckan.

Läs mer ...