![]() ![]() Ljust formbröd med surdeg![]() Ett gott frukostbröd, utmärkt att rosta. Även fint som tillbehör tillexempel till sallader istället för en vanlig formfranska. Du behöverDag 1
Dag 1
Dag 2
Gör så här:Dag 1, Blanda ingredienserna till de båda fördegarna och ställ dem i rumstemperatur över natten. Täck dem med plast eller bakduk. Dag 2, Skrapa ner fördegarna i bunken till degblandare eller assistent. Tillsätt alla ingredienser till degen utom saltet och knåda med maskin på låg hastiget i 10 minuter. Tillsätt saltet och knåda ytterligare fem minuter. Låt nu degen jäsa i bunken till dubbel storlek. Det kan ta 60-120 minuter beroende på värmen i rummet. Dela degen i fyra delar och forma till runda stycken. Låt dem vila medan du smörjer fyra bakformar på två liter styck. Tryck ut degen jämt i formen och ställ bröden att jäsa svalt till dubbel storlek. Återigen varierar tiden mycket men 60-80 minuter kan vara lagom. Värm ugnen till 250 grader och sätt in bröden på ett galler i mitten av ugnen. Sänk temperaturen till 180 grader och grädda bröden i cirka 40 miuter. Ta ut bröden och lyft ut dem ur formen. Sätt in dem på gallret i ytterligare fem minuter. Låt bröden svalna på galler utan bakduk. ![]() ![]() ![]()
|
|
Betyg: 11 av 10. Bland det godaste jag provbakat på länge. Kudos!