Havrebröd

Havre sätter smak på detta bröd med härlig skorpa.

Du behöver

Kväll

  • 50 g rågsurdegsgrund
  • 350 g vatten
  • 150 g vetemjöl special
  • 100 g rågmjöl

Morgon

  • 5 g jäst
  • 450 g vatten
  • 8 g salt
  • 240 g havregryn
  • 180 g rågmjöl
  • ca 250-300 g vetemjöl special

Gör så här:

2 bröd

Kväll

Blanda samman rågsurdegsgrund, vatten, vete- och rågmjöl.

 

Morgon

Lös jästen i lite av vattnet. Blanda med degen från kvällen och tillsätt därefter resten av vattnet, havregryn och rågmjöl. Knåda i vetemjölet lite åt gången i en degblandare och kör sedan i 10 minuter. Tillsätt saltet och kör en stund till. Låt degen jäsa till dubbel storlek, cirka 3-4 timmar.

Ta upp degen och dela den i två delar. Dra ut varje bit till en stor kvadrat och vik in en gång från var sida mot mitten så att sidorna överlappar varandra.. Vänd i havregryn och lägg att jäsa på plåt med bakplåtspapper med skarven uppåt tills de nått dubbel storlek, cirka 2 timmar. Sätt ugnen på 250 grader och sätt in bröden i ugnens nedre del. Sänk värmen till 200 grader efter 10 minuter och grädda i ytterligare cirka 30 minuter. Låt svalna på galler.


Recept och foto: Peppar och salt Recept och foto: Peppar och salt


Kommentar av undrar
28 augusti 2012

Varför skriva recept i gram?

Redaktionens kommentar
Att väga är mera noga än att mäta och då är det lättare att lyckas.

Vintersoppor

Soppan som värmer i vintermörkret!

Vegetariska soppor är klimatbra, billigt och supergott! Prova en krämig jordärtskockssoppa som enkel festmat.

Soppor är smart mat. Värmande i vintermörkret, lättlagade och enkla att ha färdiga om tiden inte räcker till. Med bröd eller krutonger är kvällsmaten färdig. Och en god soppa med nybakat bröd är också riktigt festmat. Lagar du soppa på råvaror i säsong får du dessutom miljö-bra mat. Och billig!
Därför slår vi gärna ett slag för rotfrukter och lagar potatissoppa, morotssoppa eller rödbetssoppa. Enkla recept med få ingredienser som ändå mättar och har massor av smak. Eller kanske en mustig rotfruktssoppa med fänkål?
Vår senaste favorit är ett nytt recept på jordärtskockssoppa. Smakrik och krämig blir den en perfekt helgrätt eller förrätt. Förförsikt gott, klokt billigt och sjukt lyxigt!

 sopprecept.se

Sallad till buffén

Somrig sallad till buffén

Nej, nytt är det inte, men så gott! Klassikern grekisk sallad med salta oliver, välmogna tomater och fetaost tar sin välförtjänta plats på buffén.

salladsrecept.se

Chokladkakor

Rött i chokladen

En riktigt god chokladkaka kan rädda en dålig dag. Kanske en mörk, rödvinsdoftande variant?

bakakaka.se


Enkel festmat

Viltskav till mer än bara grytor!

Färdigt renskav är den lätta vägen till lyxiga vilträtter på några minuter. Allt från renskavspytt till klassisk viltgryta passar både helgkväll som vardag!

Viltkött har ofta mycket smak och lagar du renskav behöver du sällan krydda med örtkryddor. Låt istället råvarorna hjälpa varandra och locka fram de enkla smakerna.
En klassisk viltskavsgryta med enbär, svamp och lingon värmer och är enkel festmat som passar när man vill ha rejäl, varm mat. Men viltskav från frysen passar lika bra i en pasta carbonara eller i en risotto som får fint mustig smak.
Tillsammans med rotfrukter blir viltskav en god viltskavspytt, eller en renskavspytt som en vildare variant av pyttipanna.
Serverad du renskav med rödbetor och timjan har du en lyxig helgrätt som passar fint med grönsallad och hembakat bröd!
Äter inte alla i sällskapet kött? Det går faktiskt att göra en vegetarisk variant – vegetarisk renskavsgryta på Quorn, som smakar vilt och riktigt bra!

 viltskav.se


Hembakat bröd

Finns det något som går upp mot doften av nybakat bröd? Satsa på ett gott surdegsbröd som passar både till mat och som frukostbröd.

Snabba scones

Grahamscones. Snabbaste vägen till nybakat stavas scones. Här med lite grövre mjöl och mycket smak!
Prenumerera direkt! Gratis!

Surdegsbröd

Finaste limporna Blir höstens projekt surdegsbakning? Prova ett gott basrecept med råg.
Under portalen Peppar och salt samlas Magnus Carlstedts uppskattade receptsajter. Webbplatserna når nu en mångmiljonpublik med mer än 100 000 unika besökare i veckan.

Läs mer ...