Havrebröd

Havre sätter smak på detta bröd med härlig skorpa.

Du behöver

Kväll

  • 50 g rågsurdegsgrund
  • 350 g vatten
  • 150 g vetemjöl special
  • 100 g rågmjöl

Morgon

  • 5 g jäst
  • 450 g vatten
  • 8 g salt
  • 240 g havregryn
  • 180 g rågmjöl
  • ca 250-300 g vetemjöl special

Gör så här:

2 bröd

Kväll

Blanda samman rågsurdegsgrund, vatten, vete- och rågmjöl.

 

Morgon

Lös jästen i lite av vattnet. Blanda med degen från kvällen och tillsätt därefter resten av vattnet, havregryn och rågmjöl. Knåda i vetemjölet lite åt gången i en degblandare och kör sedan i 10 minuter. Tillsätt saltet och kör en stund till. Låt degen jäsa till dubbel storlek, cirka 3-4 timmar.

Ta upp degen och dela den i två delar. Dra ut varje bit till en stor kvadrat och vik in en gång från var sida mot mitten så att sidorna överlappar varandra.. Vänd i havregryn och lägg att jäsa på plåt med bakplåtspapper med skarven uppåt tills de nått dubbel storlek, cirka 2 timmar. Sätt ugnen på 250 grader och sätt in bröden i ugnens nedre del. Sänk värmen till 200 grader efter 10 minuter och grädda i ytterligare cirka 30 minuter. Låt svalna på galler.


Recept och foto: Peppar och salt Recept och foto: Peppar och salt


Kommentar av undrar
28 augusti 2012

Varför skriva recept i gram?

Redaktionens kommentar
Att väga är mera noga än att mäta och då är det lättare att lyckas.

Morotskaka

Modern klassiker står sig på kakfatet

Inget fik med självaktning saknar morotskaka! Baka din egen morotskaka i långpanna så räcker det till alla gäster.

Kär kaka har många recept… Morotskaka är något av en klassiker på många fikabord. Söt och saftig kaka med drag av pepparkaka och täckt av färskost med citron. Lättbakad dessutom. Inte konstigt att den är populär!
Till våra favoritrecept hör klassisk morotskaka och morotskaka med lime – båda har den rätta mixen av sött, citrus och kryddor!
Morotskakan kan varieras i det oändliga – från apelsinmorotskaka med mörk choklad, till glutenfri morotskaka och morotskaksmuffins! Eller så bakar du vårt senaste recept på morotskaka i långpanna. En saftig och kryddig kaka som räcker till riktigt många, sötsugna fikagäster. Länge leve rotfrukterna!

 morotskaka.com

Röda, svarta och vita vinbär

Semestertid med vinbärsplockning

Svarta och röda vinbär skiljer sig distinkt åt när det gäller smak, men båda blir goda i vinbärskakor - eller till sylt förstås!

smakakor.se

Sås av alla slag

Glöm inte såsen!

Sätt guldkant på maten! Koka het chilisås som blir en vuxnare variant av ketchup.

sasrecept.se


Salladsrecept

Matig sallad

En fräsch sallad kan vara mättande nog för en hel middag. Fetaostsallad är snabbt, lätt och gott!

Sallad är allroundrätten som passar såväl förrätt som huvudrätt. Och visst kan en sallad mätta: Prova en ny matig sallad till kvällen. Sallad på quinoa och ruccola är smakrikt och läckert med stil! Laga en läcker pastasallad med pesto eller gör klassisk rissallad med tärnad skinka, ost och ägghalvor. Gillar du fetaost är den klassiska fetaostsalladen ett gott och snabblagat val. Ett hembakat bröd till och du har en festmåltid i all enkelhet!

 salladsrecept.se


Pepparkakor

Klassiskt hela julen! Riktigt goda, hembakta pepparkakor...

Snabba scones

Grahamscones. Snabbaste vägen till nybakat stavas scones. Här med lite grövre mjöl och mycket smak!
Prenumerera direkt! Gratis!

Glace au four

Glass i ugn? Javisst! Glass, bär och ett täcke av nygräddad, mjuk maräng. En otrolig efterrätt i all enkelhet.
Under portalen Peppar och salt samlas Magnus Carlstedts uppskattade receptsajter. Webbplatserna når nu en mångmiljonpublik med mer än 100 000 unika besökare i veckan.

Läs mer ...