Havrebröd

Havre sätter smak på detta bröd med härlig skorpa.

Du behöver

Kväll

  • 50 g rågsurdegsgrund
  • 350 g vatten
  • 150 g vetemjöl special
  • 100 g rågmjöl

Morgon

  • 5 g jäst
  • 450 g vatten
  • 8 g salt
  • 240 g havregryn
  • 180 g rågmjöl
  • ca 250-300 g vetemjöl special

Gör så här:

2 bröd

Kväll

Blanda samman rågsurdegsgrund, vatten, vete- och rågmjöl.

 

Morgon

Lös jästen i lite av vattnet. Blanda med degen från kvällen och tillsätt därefter resten av vattnet, havregryn och rågmjöl. Knåda i vetemjölet lite åt gången i en degblandare och kör sedan i 10 minuter. Tillsätt saltet och kör en stund till. Låt degen jäsa till dubbel storlek, cirka 3-4 timmar.

Ta upp degen och dela den i två delar. Dra ut varje bit till en stor kvadrat och vik in en gång från var sida mot mitten så att sidorna överlappar varandra.. Vänd i havregryn och lägg att jäsa på plåt med bakplåtspapper med skarven uppåt tills de nått dubbel storlek, cirka 2 timmar. Sätt ugnen på 250 grader och sätt in bröden i ugnens nedre del. Sänk värmen till 200 grader efter 10 minuter och grädda i ytterligare cirka 30 minuter. Låt svalna på galler.


Recept och foto: Peppar och salt Recept och foto: Peppar och salt


Kommentar av undrar
28 augusti 2012

Varför skriva recept i gram?

Redaktionens kommentar
Att väga är mera noga än att mäta och då är det lättare att lyckas.

Rabarber

Nya varianter på klassisk rabarberpaj

Årets första rabarber smakar alltid fantastiskt. Gör sommarsmaken rättvis i ett nytt recept på klassisk smulpaj med smak av kolakaka.

Värmen får rabarbern att skjuta fart. Dessa syrliga stänglar blev populära i landet först när inte bara de rikaste hade råd med socker. Idag är de en självklar del av försommaren för många av oss. Smälta i kräm, i saft och längre fram i sylt.
Men allra mest sommar smakar nog rabarberpajen. Varianterna är många: Från allra mest klassiska smulpajen till rabarberpaj med havretäcke, smulpaj med kolasmak eller rabarberpaj med mandelmassa. Kanske en rabarberpaj med kardemumma eller ett gott recept på rabarberpaj med smul som smakar kolakaka?

 smulpaj.se

Sopprecept

Goda soppor

En god soppa till helgen? Många av nya recept på sopprecpt.se!

sopprecept.se

Julgodis

Hemgjort julgodis

Bästa julgodiset är hemgjort, snyggt som gåbortspresent eller på ett överdådigt gottebord till jul. Och enkelt att göra - som nougatgodis med hasselnötter!

julgodisrecept.se


Bakakaka

Kafferep

Småkakor som smälter i munnen... Blanda modern och klassiskt och servera läckra småkakor till latten!

Förr var ett välfyllt kakfat en förutsättning för ett lyckat kalas. Och många klassiska småkakor tål att provas! De är lättbakade, går fort att göra och smakar fantastiskt till kaffet!

Baka finska pinnar, chokladbröd, drömmar, syltkakor eller prova ett nytt recept på russinkakor och du kommer snart att stå där med sju sorters småkakor på fatet.

De flesta småkakor tål dessutom att frysas eller förvars i rumstemperatur lång tid. Om det nu blir några kvar att spara efter provsmakningen vill säga...

 bakakaka.se


Pepparkakor

Klassiskt hela julen! Riktigt goda, hembakta pepparkakor...

Snabba scones

Grahamscones. Snabbaste vägen till nybakat stavas scones. Här med lite grövre mjöl och mycket smak!
Prenumerera direkt! Gratis!

Surdegsbröd

Finaste limporna Blir höstens projekt surdegsbakning? Prova ett gott basrecept med råg.
Under portalen Peppar och salt samlas Magnus Carlstedts uppskattade receptsajter. Webbplatserna når nu en mångmiljonpublik med mer än 100 000 unika besökare i veckan.

Läs mer ...