Havrebröd

Havre sätter smak på detta bröd med härlig skorpa.

Du behöver

Kväll

  • 50 g rågsurdegsgrund
  • 350 g vatten
  • 150 g vetemjöl special
  • 100 g rågmjöl

Morgon

  • 5 g jäst
  • 450 g vatten
  • 8 g salt
  • 240 g havregryn
  • 180 g rågmjöl
  • ca 250-300 g vetemjöl special

Gör så här:

2 bröd

Kväll

Blanda samman rågsurdegsgrund, vatten, vete- och rågmjöl.

 

Morgon

Lös jästen i lite av vattnet. Blanda med degen från kvällen och tillsätt därefter resten av vattnet, havregryn och rågmjöl. Knåda i vetemjölet lite åt gången i en degblandare och kör sedan i 10 minuter. Tillsätt saltet och kör en stund till. Låt degen jäsa till dubbel storlek, cirka 3-4 timmar.

Ta upp degen och dela den i två delar. Dra ut varje bit till en stor kvadrat och vik in en gång från var sida mot mitten så att sidorna överlappar varandra.. Vänd i havregryn och lägg att jäsa på plåt med bakplåtspapper med skarven uppåt tills de nått dubbel storlek, cirka 2 timmar. Sätt ugnen på 250 grader och sätt in bröden i ugnens nedre del. Sänk värmen till 200 grader efter 10 minuter och grädda i ytterligare cirka 30 minuter. Låt svalna på galler.


Recept och foto: Peppar och salt Recept och foto: Peppar och salt


Kommentar av undrar
28 augusti 2012

Varför skriva recept i gram?

Redaktionens kommentar
Att väga är mera noga än att mäta och då är det lättare att lyckas.

Grilltips!

Fräsch melonsallad gillar grillat!

Balansera grillkvällen med rätt tillbehör. Sallader på vattenmelon matchar kolgrillen perfekt!

Grillat är mat med rejäla smaker. Men kraftig mat behöver lite balans! Låt därför rätt tillbehör bli det som binder samman grillkvällen. Söt vattenmelon är fräscht i värmen och passar minst lika bra på grillbuffén som till desserten.

Melon går fint att servera som den är men prova en melonsallad med lagrad ost till grillad kyckling. Eller gör en kall tomat-och melonsalsa med chili som passar till grillad halloumiost och grönsaksspett. En syrlig melonsallad med gurka och rödlök är ett gott tillbehör till grillat kött av flera slag. Varför inte prova alla tre till nästa grillkväll? Vi lovar att de höjer smaken på resten av festen!

 grillrecept.nu

Lakritskladdkaka

Älskad kladdkaka – nu med lakritssmak!

Baka en av våra mest älskade fika-favoriter och smaksätt den med lakrits i en lakritskladdkaka!

kladdkakor.se

Bakakaka

Mera muffins!

Muffins är mums! Baka ett nytt recept på blåbärsmuffins med graham.

bakakaka.se


Grönkål

Grönkål + pasta = sant

Nu finns det inte många färska, svenska grönsaker att få i novembermörkret, men den vitaminspäckade grönkålen är ett viktigt undantag. Dessutom passar den hand i handske med pasta som i en mustig lasagne med grönkål och färskost.

En snabbare variant på kombinationen pasta och grönkål är krämig pastasås smaksatt med kryddnejlika och överströdd med hasselnötter som en tjuvstart på julens smaker. Grönkålen passar bra såväl färsk som tillagad. Finns det inte färsk grönkål att få tag på går fryst också bra, även om den inte ger samma färska känsla och tuggmotstånd.

Framåt jul brukar grönkålen, som är viktig till julbordets halländska långkål, säljas på fler ställen. Jul, förresten - kanske får en färsk grönkålssallad göra entré redan nu och följa med som en grön favorit på julbordet?

 lasagne.nu


Fisksoppa

Lyxig soppa för många. Flera sorters fisk och räkor förvandlar fisksoppan till en riktig festrätt!

Brownies

Mörka chokladbrownies. Chokladrutornas Rolls Roys… Brownies passar både fika och efterrätt.
Prenumerera direkt! Gratis!

Glace au four

Glass i ugn? Javisst! Glass, bär och ett täcke av nygräddad, mjuk maräng. En otrolig efterrätt i all enkelhet.
Under portalen Peppar och salt samlas Magnus Carlstedts uppskattade receptsajter. Webbplatserna når nu en mångmiljonpublik med mer än 100 000 unika besökare i veckan.

Läs mer ...